Datum zveřejnění: 
9. 1. 2016

Štětí - Za hlavní dokument schvalovaný v letošním roce zastupitelstvem ve Štětí je považován nový územní plán rozvoje města do roku 2025.

Na jeho přípravu bylo loni věnováno mnoho času a energie. Radnice dala příležitost veřejnosti vyjádřit se ke změnám a podat i své návrhy a dokonce zvolila i experimentální přístup, když požádala o spolupráci Fakultu architektury ČVUT v Praze a ta přijala zadání jako výzkumný projekt.

Do programu únorového zasedání zastupitelstva předloží radnice zadání územního plánu.

"Doufám, že se státní správě podaří dotáhnout řízení v takovém termínu, abychom dokument na konci letošního roku schválili. Díky zapojení studentů a profesorů do přípravy nám byly otevřeny nové pohledy a představeny zajímavé a hlavně nové myšlenky. Na základě toho jsme například ustoupili od původně plánované výstavby rodinných domků v jižní části města.

Demografická studie nám totiž nastínila, že není reálné tak velký rozvojový prostor v daném období naplnit. Naopak bylo doporučeno využít tuto plochu pro klidovou zónu s příměstským parkem a na výstavbu rodinných domků vyčlenit atraktivní místa ve Stračí a na Chcebuzi," vysvětluje Tomáš Ryšánek, starosta města.

Druhým aspektem v připravovaném územním plánu je řešení dopravy jednak z pohledu dopravní obslužnosti, kdy všechna nádraží se nacházejí mimo dosah nejvíce osídlených částí města. Palčivým problémem je i parkování.

"Tyto problémy územní plán nedokáže řešit do detailů, ale budeme na něj navazovat studiemi pro jednotlivá sídliště, a to samozřejmě opět za účasti občanů. Jedno takové diskusní fórum za účasti architektů plánujeme na 10. února od 17.30 hodin do kulturního střediska," říká starosta.

Nový územní plán zahrnuje i výstavbu nového mostu přes Labe. Jeho realizace není z důvodů vysokých nákladů otázkou nejbližších let, ale ve strategickém dokumentu by neměl chybět.

Nový most je situován proti proudu řeky od současného mostu, který by po rekonstrukci sloužil jako vlečka a lávka pro chodce a cyklisty. Vyústit by měl ve Štětí přímo na průjezdnou komunikaci ulice Cihelná a na druhé straně proti hněvickému nádraží. Plán řeší i dopravní obslužnost vzhledem k tomu, že všechna nádraží se nacházejí mimo dosah nejvíce osídlených částí města.

Zástupci Fakulty architektury ČVUT v návrzích pro nový plán zdůraznili i využití velkého turistického a sportovního potenciálu města s připravovaným projektem Labe Arény a nábřežím u řeky.

Za důležitý aspekt rozvoje považují rovněž produkční kapacitu pracovního uplatnění ve firmě Mondi nebo v uvažovaném dřevařském závodě."

http://www.denik.cz/ustecky-kraj/steti-chce-letos-dokoncit-novy-uzemni-p...

Zdroj: 
denik.cz