Datum zveřejnění: 
9. 1. 2016

Chátrající Libeňský most v Praze je lepší zbourat a postavit na jeho základech nový. Takový je názor hlavního města po tom, co dostalo výsledky studie Kloknerova ústavu ČVUT.

Ta se zabývala technickým stavem mostu a možnostmi, jak řešit jeho budoucnost. Stav mostu se navíc stále zhoršuje a podle odborníků musí město postupovat co nejrychleji. Podívejte se, jak most architektů Pavla Janáka a Františka Mencla vypadal po dokončení a jak se měnil v průběhu desetiletí.

Podle loňské zprávy Technické správy komunikací je Libeňský most v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Od roku 1928, kdy byl uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce.

Kvůli velmi špatnému stavu byl v roce 2009 zakázán na most vjezd vozům těžším než 7,5 tuny. Navíc tu byla snížena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu a přímo na mostě se nesmějí potkat protijedoucí tramvaje. Autory Libeňského mostu, který spojuje Holešovice a Libeň, jsou architekt a kubista Pavel Janák a konstruktér František Mencl.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1653004-obrazem-promeny-prazske...

Zdroj: 
Ct 24