Datum zveřejnění: 
31. 12. 2015

Dnešní silvestrovské oslavy v Riu de Janeiru budou ještě velkolepější než obvykle. Připomenou mimo jiné sto let od první nahrávky samby. Především ohňostroj je vymyšlený tak, aby oslavil vstup do olympijského roku. Přípravy na Letní olympijské hry jdou přitom podle organizátorů podle plánu.

"Nemám strach, že by byly nějaké zásadní problémy," prohlásil při inspekční cestě do Ria v dubnu předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval."Se snahou organizátorů mít všechno přesně jsme byli od začátku spokojeni, nemůžu jim prakticky nic vytknout," uvedl trenér juniorské reprezentace veslařů Vít Kučera. Chválil Brazilce v srpnu při juniorském mistrovství světa, které bylo zároveň testovacím závodem."Jsme překvapeni, že je to lepší, než jsme celkově čekali.

Jak organizace, tak i zázemí," byl spokojen další reprezentační trenér Jiří Pultera, který s vodními slalomáři vyzkoušel olympijský kanál testovaný na ČVUT v Praze. Ještě na začátku roku vypadal napůl jako nějaký kráter, teď funguje.Rio vyzkoušelo už 13 sportovišť. Starosta Eduardo Paes osobně dohlíží na to, aby se stihly přestřihnout úplně všechny pomyslné pásky a vyzkoušet stadiony ještě před 5. srpnem."Jsem zničený," říkal při inspekci příprav na Silvestr z legrace – 2016 je jeho poslední rok v čele města a už je tak trochu nostalgický. Na posledním vánočním večírku si sice starosta zlomil nohu, doufá ale, že přípravy ani nadále kulhat nebudou.

Brazilská ekonomika je na tom ale špatně, všude se mluví o krizi. To by vysvětlovalo zvěsti o tom, že Brazilci nemají zájem o lístky na sportovní klání.Hluboko do kapsy má i regionální vláda státu Rio de Janeiro – na konci roku kvůli tomu posílaly domů pacienty nemocnice, které provozuje. Olympijské hry ale financuje z větší části než u těch předchozích soukromý sektor."Ten model se mi líbí, vypadá životaschopný," řekl Jiří Kejval. Jestli bude životaschopný, se teprve zjistí. "Uvidíme, možná to ukáže cestu pro evropské kandidatury, jak se dají takové hry pořádat," dodal.K Silvestru patří v Riu de Janeiru tradičně bílé gladioly, symbol míruRozpálené Rio se chystá na novoroční oslavy.

Hotely se radují ze zájmu turistů Paraguay, Uruguay, Brazílii a Argentinu i nadále sužují záplavy, bez domova jsou tisíce lidí Virem zika už se v Brazílii nakazilo 1,5 milionu lidí. Prý narušuje vývoj mozkuTěžký život brazilských 'vánočních mužů'. Musí vydržet vedro i dojemná dětská přání. Některé nemocnice v Riu nepřijímají pacienty. Nemají peníze Brazilští květináři mají napilno, Vánoce jsou pro ně po Dni matek a žen nejdůležitějším obdobím rokuV Brazílii začalo léto. Meteorologové varují, že bude extrémníO Vánocích jezdí Brazilci na letní dovolené. Ti movití do brazilského ŠvýcarskaProjekt 'Rio Lipno' je schválen, olympijský park bude u největší české přehrady

http://www.rozhlas.cz/_zprava/1569392

Zdroj: 
zpravy.rozhlas.cz