Datum zveřejnění: 
31. 12. 2015

Praha - Pražská Technická správa komunikací požádala magistrát o prodloužení stavebního povolení na rekonstrukci Libeňského mostu do konce roku 2017. Zatím totiž není znám vítěz soutěže, který opravu za zhruba dvě miliardy zajistí. Libeňský most je v havarijním stavu a je na něm omezen provoz.

Plánovanou přestavbu ovšem provází protesty. Podle odpůrců bude most při opravě zbořen, přitom je architektonicky vzácný. Opravu chystá město řadu let. V roce 2009 vydaly úřady stavební povolení, o čtyři roky později jeho platnost prodloužily do konce letošního roku. Stavět se ale stále nezačalo. Podle předloňské zprávy Technické správy komunikací je Libeňský most v nejhorším stavu ze všech pražských mostů.

Proti možnému zbourání se postavila občanská sdružení i radnice Prahy 7. Petici podepsaly stovky lidí. Proti plánu, podle kterého měl být most rozšířen o pět na 26 metrů a některé jeho části zbourány, stojí i Česká komora architektů. Od roku 1928, kdy byl most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Kvůli velmi špatnému stavu byl v roce 2009 zakázán vjezd vozům těžším než 7,5 tuny. Navíc byla snížena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu a přímo na mostě se nesmějí potkat protijedoucí tramvaje. Aktuální situaci mají posoudit odborníci z ČVUT. Autory Libeňského mostu, který spojuje Holešovice a Libeň, jsou architekt a kubista Pavel Janák a konstruktér František Mencl."

http://www.denik.cz/praha/magistrat-resi-prodlouzeni-stavebniho-povoleni-na-libensky-most-20151230-kacm.html
 

Zdroj: 
denik.cz