Datum zveřejnění: 
30. 12. 2015

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Kdo na trhu práce momentálně chybí, to jsou kvalifikovaní uchazeči, hlavně ti s technickým vzděláním. Firmy proto čím dál častěji spolupracují se středními i vysokými školami. Absolventi tak mají už během studia jistotu, kam nastoupí.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka:
Tady všechno začíná. Poslední roky mají přetlak studentů a můžou si na této škole vybírat. Po profesích, na které se tady učí, jako je třeba seřizovač strojů, je teď totiž rekordní poptávka.

Martin OBÁDAL, student, VSPŠ:
Obor jsem si vybral vlastně kvůli toho, že je takový dá se říct prestižní a myslím si, že bych mohl najít vlastně dobré zaměstnání.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka:
Škola spadá přímo pod ostravský průmyslový podnik. Studenti mají tak díky tomu často jistotu práce už během studia.

Miroslav TURČEK, zaměstnanec, Vítkovice Heavy Machinery:
Já jsem po prvním pololetí v prvním ročníku podepsal s Vítkovicema smlouvu, že tady nastoupím po škole. Takže vlastně od prvního ročníku jsem to věděl už.

Eva KIJONKOVÁ, mluvčí, Vítkovice:
Vychováváme studenty dá se říct přesně na míru jednotlivým dceřiným společnostem a také jim poskytujeme, těm vybraným, stipendia a pak hned i jistotu zaměstnání.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka:
Podobně ale s firmami spolupracují i vysoké školy. Třeba tady na ČVUT v Praze. V laboratořích tady kontrolují kvalitu jednotlivých součástek i pro mladoboleslavskou Škodovku.

Libor BERÁNEK, vedoucí Ústavu technologie obrábění, projektování a metrologie, ČVUT:
Přijdou do úzké spolupráce s průmyslovým podnikem, dostanou se k řešení reálných problémů, což je teda pro ně mnohdy ta rozhodující záležitost.

Zuzana LINCOVÁ, ředitelka, Profesia.cz:
Pochopitelně, že z řad vlastně absolventů a mají zaměstnavatelé jakoby šanci vytěžit mladý lidi, kteří potom vlastně se zaučí do těch svých procesů, který kolikrát v tý společnosti jsou úplně jiný, než, než to, co se vlastně ten absolvent učil.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka:
Nejsou to ale jenom technické profese, kde je poptávka po čerstvých absolventech.

Marie WEIGRICHTOVÁ, učitelka, Střední odb. škola stavební a zahradnická, Praha 9:
Pokud chce firma opravdu vzdělaného zahradníka, tak už kontaktuje naši školu. A pokud žák má vlastně úspěchy, tak je o něj velký zájem.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka:
Kvůli nedostatku technicky vzdělaných lidí tak roste i jejich nástupní mzda. V současnosti se u absolventů pohybuje od dvaadvaceti do sedmadvaceti tisíc korun. Petr Mecner a Vendula Horníková, Česká televize.

Zdroj: 
ČT 1