Datum zveřejnění: 
26. 12. 2015

Netradiční vánoční stromek, který projíždí ulicemi na korbě takzvané mazací tramvaje, teď mohou sledovat obyvatelé Prahy a diváci na internetu. Výjimečný je i tím, že jeho barevné osvětlení může na dálku ovládat kdokoli. A to prostřednictvím webových stránek www.ovladejstromek.cz nebo v postranním banneru vysílání Slow TV. Následně může sledovat jeho jízdu v přímém přenosu v pořadu Slow TV na serveru Playtvak.cz. (TZ)

Netradiční připomínka Vánoc na mazací tramvaji je společným dílem Dopravního podniku hlavního města Prahy, redakce pořadu Slow TV, technologického magazínu Technet.cz a expertů z Katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Zúčastněte se vánočního experimentu v přímém přenosu!

Pražská mazací tramvaj je nečekaný fenomén roku 2015, který si získal fanoušky v ulicích Prahy i na sociálních sítích. Od října byla navíc na voze nainstalována kamera, která nepřetržitě vysílá jízdu tramvaje v přímém přenosu pořadu Slow TV. Nyní se všichni zúčastnění partneři spojili a s pomocí techniků z FEL ČVUT připravili fanouškům vánoční překvapení – dálkově ovladatelný stromek na korbě, který je zároveň malým technologickým i sociálním experimentem.

Stromeček na zádi tramvaje je vyzdoben počítačově ovládanými diodami, které se rozsvěcují ve vlnách. Odkud a v jaké barvě se vlna "rozjede", určují diváci. Na stránce www.ovladejstromek.cz nebo v postranním banneru vysílání Slow TV mohou vybrat barvu a kliknout na příslušné místo na stromečku. Zadané impulzy zpracuje počítač a pošle světelnou vlnu z příslušného místa stromečku a v příslušné barvě.

"Při této vánoční hře musí individuální divák počítat jednak s malým zpožděním přímého přenosu, jednak s tím, že se jeho impulz vždy sčítá s impulzy dalších uživatelů, takže výsledkem bude třeba úplně jiná barevná kompozice. Čím více lidí však bude v danou chvíli stromeček rozsvěcet, tím více bude zářit a nakonec, pokud se dosáhne maximálního vytížení, se celý strom rozzáří bíle. Přejeme krásné Vánoce!" říká Martin Ondráček, vedoucí projektu Playtvak.cz.

http://http://www.feedit.cz/wordpress/2015/12/23/vanocni-hit-na-playtvak-cz-pojizdny-stromecek-na-dalkove-ovladani/

Zdroj: 
FeedIT.cz