Datum zveřejnění: 
26. 12. 2015

Netradiční vánoční stromek, který projíždí ulicemi na korbě takzvané mazací tramvaje, teď mohou sledovat obyvatelé Prahy a diváci na internetu. Vánoční stromeček je výjimečný je tím, že jeho barevné osvětlení může na dálku ovládat kdokoli.

Netradiční připomínka Vánoc na mazací tramvaji je společným dílem Dopravního podniku hlavního města Prahy, redakce pořadu Slow TV, technologického magazínu Technet.cz a expertů z Katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Pražská mazací tramvaj je nečekaný fenomén roku 2015, který si získal fanoušky v ulicích Prahy i na sociálních sítích. Od října byla navíc na voze nainstalována kamera, která nepřetržitě vysílá jízdu tramvaje v přímém přenosu pořadu Slow TV. Nyní se všichni zúčastnění partneři spojili a s pomocí techniků z FEL ČVUT připravili fanouškům vánoční překvapení - dálkově ovladatelný stromek na korbě, který je zároveň malým technologickým i sociálním experimentem.

Stromeček na zádi tramvaje je vyzdoben počítačově ovládanými diodami, které se rozsvěcují ve vlnách. Odkud a v jaké barvě se vlna "rozjede", určují diváci. Na stránce www.ovladejstromek.cz nebo v postranním banneru vysílání Slow TV na Playtvak.cz mohou vybrat barvu a kliknout na příslušné místo na stromečku. Zadané impulzy zpracuje počítač a pošle světelnou vlnu z příslušného místa stromečku a v příslušné barvě.

"Při této vánoční hře musí individuální divák počítat jednak s malým zpožděním přímého přenosu, jednak s tím, že se jeho impulz vždy sčítá s impulzy dalších uživatelů, takže výsledkem bude třeba úplně jiná barevná kompozice. Čím více lidí však bude v danou chvíli stromeček rozsvěcet, tím více bude zářit a nakonec, pokud se dosáhne maximálního vytížení, se celý strom rozzáří bíle. Přejeme krásné Vánoce!" říká Martin Ondráček, vedoucí projektu Playtvak.cz.

http://mam.ihned.cz/marketing/c1-65015370-mazaci-tramvaj-ma-pojizdny-stromecek-na-dalkove-ovladani

Autor: 
Martin Štěrba
Zdroj: 
MaM.cz