Datum zveřejnění: 
26. 12. 2015

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
Vyrábí termokamery, které měří teplotu v různých objektech. Kontrolují třeba kvalitu výrobků nebo problémy v elektrickém vedení. Firmu Workswell založili v roce 2010 tehdy ještě studenti ČVUT, dnes se jim daří produkty prodávat i do zahraničí. Letos se stali v Praze firmou roku.

Jana HORKÁ, redaktorka:
Stačí namířit kameru a systém hned vyhodnotí situaci. Změní teplotu objektu ve všech jeho částech. Právě bezkontaktní měření a k tomu potřebný vizualizační systém jsou specializací pražské firmy.

Jan KOVÁŘ, spolumajitel, Workswell:
Ten klíčový segment je jednoznačně automobilový průmysl a v současné době taky bezpilotní letouny. My máme několik řešení, které slouží k tomu, aby se kontrolovaly například plastové nárazníky na automobily, na kontrolu laserového sváření.

Jana HORKÁ, redaktorka:
Nejdřív hlavně přeprodávali nápady jiných zahraničních firem a některé na českém trhu zastupují dodnes. Prodej těchto výrobků tvoří asi 40 % pražské společnosti.
Tady vidím různé barvy. Co mi to signalizuje?

Jan SOVA, spolumajitel, Workswell:
V tuhle tu chvíli tady máme takzvanou paletu rainbow - duha a zde jsou modře zobrazeny nízké teploty a dočervena jdou teploty vysoké.

Jan KOVÁŘ, spolumajitel, Workswell:
Typicky jsme se posunovali od menších zařízení, menší finanční prostředky, až do zařízení v desítkách nebo stovkách tisíc euro pro bezpečnostní složky, ale taky pro vědeckovýzkumná centra.

Jana HORKÁ, redaktorka:
Loni svůj termovizuální systém připevnili na dron. Nejčastěji se používá při kontrolách obvodových stěn budov.

Jan SOVA, spolumajitel, Workswell:
Používá se to i při kontrolách rozvodů vysokýho napětí, úniku teplé vody z horkovodu, diagnostiku stavu tepelné izolace a podobně.

Jana HORKÁ, redaktorka:
Tento systém pro drony prodávají hlavně do Spojených států. Celkově vyváží zhruba polovinu výrobků, zaměstnávají 17 lidí, právě personální věci a chod firmy jako takový dělali na začátku spolumajitelům největší problémy.

Jan KOVÁŘ, spolumajitel, Workswell:
Vůbec jsme nevěděli, že se dá říct, že 30 až 40 % času je potřeba věnovat systematizaci toho vnitřního provozu. Mít velmi pečlivě zpracované účetnictví.

Jana HORKÁ, redaktorka:
Na léta ve školních lavicích ale nezapomněli. S vysokými školami spolupracují na vývoji dodnes. Jana Horká, Česká televize.

 

Autor: 
Veronika KUBÍČKOVÁ
Zdroj: 
Ct 24