Datum zveřejnění: 
15. 12. 2015

Třebíč, Praha – Celorepublikové finále soutěže s názvem Hra o liščí ohon aneb Co víš o energetice zná své vítěze. Stali se jimi studenti ze Střední průmyslové školy Třebíč. Ve finále v pražském Divadle Semafor, kam se probojovalo pět tříčlenných družstev, brali žáci této školy hned dvě první místa.
"Naše škola je energetice velmi nakloněna, máme dokonce obor Energetika. Soutěže se ale zúčastňují studenti nástavbového studia Podnikání, tedy neprofesionálové," uvedla učitelka Inka Hedbávná ze SPŠ Třebíč.

Studenty do soutěže zapojuje pravidelně a pečlivá příprava včetně návštěv infocenter Jaderné elektrárny Dukovany a PVE Dalešice, které mají doslova za humny, se Třebíčským vyplácí. Účastníci finále museli prokázat vedle vědomostí i fyzickou zdatnost, psychickou vyrovnanost a manuální zručnost. Stejné schopnosti musí mít například operátor jaderného bloku. K pobavení všech si vítězný tým ve složení Bohuslav Zadražil, Zdeněk Baigl a Ladislav Babuněk na závěr vyzkoušel demonstrační metodu výroby elektřiny za pomoci liščího ocasu a ebonitové tyče. Cílem soutěže je prohlubování znalostí především z fyziky a také popularizace energetiky jako oboru budoucnosti.

Pod vedením moderátora Vladimíra Kroce se hovořilo například o bez emisních zdrojích energie, o rozdílech mezi přírodní a umělou radioaktivitou nebo o tom, proč se školnímu reaktoru Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, ze které byli odborní porotci, říká Vrabec.
Odpoledne strávili finalisté v laboratořích ČVUT, kde si prohlédli tokamak Golem, unikátní pokusné zařízení pro zvládnutí řízené termojaderné fúze. V laboratořích Katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření se pak dozvěděli o využití tohoto záření v medicíně, energetice, zemědělství i ve výzkumu památek a viděli různé pokusy.
 

Zdroj: 
Třebíčský deník