Datum zveřejnění: 
11. 12. 2015

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Občanský průkaz s čipem by měl podle plánu ministerstva vnitra do dvou let vlastnit každý v zemi. Doposud je tato varianta volitelná. Premiér Bohuslav Sobotka ale vyzval Milana Chovance k vypracování příslušné předlohy. Karta by měla otevřít cestu k další elektronizaci veřejné správy.

Anna RACKOVÁ, redaktorka:
S čipem, nebo bez něj, na první pohled není mezi průkazy skoro žádný rozdíl. Vyrobit ten první ale trvá déle a měl by umět víc.

osoba:
Tak probíhá autentizace a personalizace čipového modulu, který nese teda určité informace.

Anna RACKOVÁ, redaktorka:
O občanské průkazy s čipem si lidé můžou na úřadech žádat od ledna 2012. Zaplatí za něj pětistovku. Zatím o to ale nemají téměř žádný zájem.

Martin VOKUŠ, mluvčí, Městský úřad Praha 7:
Vydají se zhruba dva, tři tyto průkazy měsíčně.

Anna RACKOVÁ, redaktorka:
Čip na průkazu se totiž teď dá použít pouze k elektronickému podpisu. Další funkce ale zatím nejsou k dispozici. Kartu s čipem vlastní necelých třicet tisíc lidí.

Lukáš VOJTĚCH, Fakulta elektrotechnická, ČVUT v Praze:
Tam bylo slíbeno, že bude obsahovat i třeba kartu pojištěnce, průkaz do knihovny, parkovací kartu.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ /březen 2015/:
Na tom, aby tady byla jednotná elektronická identita občana, tak na tom bychom měli pracovat jako vláda a měli bychom takový systém připravit.

Anna RACKOVÁ, redaktorka:
Podle plánu ministerstva vnitra bude od roku 2017 průkaz s čipem povinný. Pak bude taky zadarmo.

Martina NĚMCOVÁ, mluvčí, Ministerstvo vnitra:
Na čipu bude takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy.

Anna RACKOVÁ, redaktorka:
Ověřování totožnosti má být jednodušší. Lidé by tak mohli dokumenty podávat z domova bez cesty na úřad. Někteří odborníci ale zatím mluví o nevyužité příležitosti a taky nutnosti systém dobře zabezpečit.

Daniel DOČEKAL, internetový publicista:
Pokud by to třeba bylo čitelné na nějakou větší vzdálenost nebo se tam dostaly informace, které tam být nemají, tak to může být poměrně problematické.

Anna RACKOVÁ, redaktorka:
Aby byl občanský průkaz s čipem povinný, musí nejdřív nové zákony projít celým legislativním procesem. Anna Racková, Česká televize.

Zdroj: 
ČT 1