Datum zveřejnění: 
11. 12. 2015

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) předala jmenovací dekrety 47 novým profesorům a profesorkám. Celkem jich prezident Miloš Zeman v podzimním termínu jmenoval 53, ale šest se slavnostního ceremoniálu v Karolinu nezúčastnilo. Všichni mohou nové tituly používat od 1. listopadu. Dekret převzal také ředitel Národního divadla Jan Burian. Prezident sice profesory jmenuje, ale slavnostního ceremoniálu se účastnit nechce. S Valachovou se domluvil, že i do budoucna bude dekrety předávat šéf ministerstva školství.
Mezi novými profesory a profesorkami jsou lidé, které předsedové vědeckých a uměleckých rad veřejných vysokých škol navrhovali ministerstvu školství do konce července. Nejvíce jich mají Univerzita Karlova, Univerzita Palackého v Olomouci a České vysoké učení technické v Praze. Tradičně hojně jsou zastoupeny lékařské a přírodovědné obory.

Valachová dekrety předávala poprvé. "Bylo to pro mě velmi pěkné a skutečně jsem si to užila," řekla pak novinářům. Vyzdvihla roli profesorů nejen ve vědecké a pedagogické práci, ale také v osobním kontaktu se studenty. "Nejvíce si cením té lidské části výkonu profesorské profese," řekla. Vybavily se jí příjemné vzpomínky na vlastní studentská léta. "Profesoři a profesorky, kteří mě v rámci mého vysokoškolského studia učili, jsou mými celoživotními vzory," dodala. Přála by novým profesorům, aby se také stali vzory svých studentů. Zatímco tato skupina profesorů byla jmenována bez problémů, na vyřešení své situace stále čeká trojice kandidátů z minulé skupiny, které prezident odmítl jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Jde o Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy v Praze a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou. Všichni před třemi týdny podali na prezidenta žalobu a navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil. Tvrdí, že na jmenování mají právní nárok. Zeman odmítáním jmenovat dotčené profesorem podle nich nerespektuje závazný pokyn vědeckých rad Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické a usnesení vlády z letošního dubna.

V poslední době se také znovu rozhořela diskuse kolem možných změn v proceduře jmenování profesorů. K novele zákona o vysokých školách, kterou projednává Sněmovna, se sešlo několik návrhů na změnu. Vládní předloha ponechává prakticky současnou podobu, což preferuje i ministryně. Exministr školství Petr Fiala (ODS) navrhl, aby profesory jmenoval rektor podobně jako docenty. Na stole je také možnost, aby jmenoval prezident a v případě jeho nečinnosti by se kandidáti po 60 dnech stali profesory ze zákona. Tu by přivítali rektoři, ale odmítá ji Valachová a jako reakci na tuto myšlenku nechala předložit návrh, aby profesory jmenoval ministr školství. Postoj vládních stran k této otázce by mělo sjednotit jednání koaliční rady. Mohla by se kvůli tomuto tématu sejít ještě před Vánoci.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/skolstvi/valachova-predala-jmenovaci-dekrety-vetsine-novych-profesoru_365395.html

Autor: 
ČTK
Zdroj: 
tyden.cz