Datum zveřejnění: 
11. 12. 2015

Slavnostní ceremoniál jmenování nových profesorů v pražském Karolinu se i letos musel obejít bez hlavy státu. Prezident Zeman se aktu účastnit odmítá a nadále se vedou spory o to, kdo by měl profesory jmenovat do budoucna. Ministryně školství Kateřina Valachová, která na rozdíl od Zemana nechyběla, míní, že by to mohl být právě ministr. Najdou se ale i jiné návrhy. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v pátek předala jmenovací dekrety 47 novým profesorům a profesorkám. Celkem jich prezident Miloš Zeman v podzimním termínu jmenoval 53, ale šest se slavnostního ceremoniálu v Karolinu nezúčastnilo.

Všichni mohou nové tituly používat od 1. listopadu. Dekret převzal v pátek také ředitel Národního divadla Jan Burian. Prezident sice profesory jmenuje, ale slavnostního ceremoniálu se účastnit nechce. S Valachovou se domluvil, že i do budoucna bude dekrety předávat šéf ministerstva školství. Mezi novými profesory a profesorkami jsou lidé, které předsedové vědeckých a uměleckých rad veřejných vysokých škol navrhovali ministerstvu školství do konce července. Nejvíce jich mají Univerzita Karlova, Univerzita Palackého v Olomouci a České vysoké učení technické v Praze. Tradičně hojně jsou zastoupeny lékařské a přírodovědné obory.

"Bylo mi ctí jmenovat dnes profesory 47 skvělých osobností a samozřejmě jim gratuluji! A pevně věřím, že se nám v blízké budoucnosti podaří sjednotit i systém jmenování profesorů tak, aby byl důstojný a seriózní. 14. ledna po koaliční radě by mělo být jasněji," uvedla na sociální síti ministryně Valachová. Zatímco tato skupina profesorů byla jmenována bez problémů, na vyřešení své situace stále čeká trojice kandidátů z minulé skupiny, které prezident odmítl jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Jde o Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy v Praze a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou. Všichni před třemi týdny podali na prezidenta žalobu a navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil. Tvrdí, že na jmenování mají právní nárok. Zeman odmítáním jmenovat dotčené profesorem podle nich nerespektuje závazný pokyn vědeckých rad Univerzity Karlovy a VŠE a usnesení vlády z letošního dubna.

Kdo by měl jmenovat profesory? Návrhy jsou různé. V poslední době se také znovu rozhořela diskuse kolem možných změn v proceduře jmenování profesorů. K novele zákona o vysokých školách, kterou projednává Sněmovna, se sešlo několik návrhů na změnu. Exministr školství Petr Fiala (ODS) navrhl, aby profesory jmenoval rektor podobně jako docenty. Na stole je také možnost, aby jmenoval prezident a v případě jeho nečinnosti by se kandidáti po 60 dnech stali profesory ze zákona. To se však nesetkalo se souhlasem současné šéfky resortu školství. Valachová proto předložila jiný návrh - aby profesory jmenoval právě ministr školství.

http://www.blesk.cz/clanek/361243/bez-trucujiciho-zemana-ale-s-ministryni-novi-profesori-se-dockali-titulu

Zdroj: 
blesk.cz