Datum zveřejnění: 
10. 12. 2015

Každý rok se v naší zemi urodí pár opravdu zajímavých vynálezů. Od těch, které nám mohou zachránit život, až po nápady, jež přinesou spíš zábavu. Ohlédli jsme se za rokem 2015 a přinášíme vám několik spíš praktických a okamžitě využitelných vynálezů z nejrůznějších oborů lidské činnosti. Je to samozřejmě jen výběr, v České republice se jich zrodilo mnohem víc. Ale i tahle ochutnávka dá zběžnou představu o šíři umu našich vědců a konstruktérů.

Moudrá cyklonavigace
Inteligentní navigaci pro cyklisty vyvinuli na pražském ČVUT. "Zatím je k dispozici pro 25 českých měst a Bratislavu," říká mluvčí ČVUT Libuše Petržílková. "Po zadání začátku a konce cesty systém nabídne několik různě obtížných alternativ cesty. Navigace neslouží jen cyklistům – o jejich výletech podává informace navštíveným městům, která tak získávají podklady pro další plánování cyklostezek." V budoucnu bude navigace rovněž nabízet optimální spojení na městskou hromadnou dopravu.

Napřed psi, pak lidé
Přelomová vakcína proti borelióze se od příštího roku bude podávat psům a od roku 2017 také lidem. V současné době žádná podobná na trhu není a borelióza se léčí pouze antibiotiky. Dlouho očekávanou vakcínu vyvinul Výzkumný ústav veterinárního lékařství Brno a firma Bioveta Ivanovice na Hané.

Vidí za každou zeď
Pardubickou Retiu už před několika lety proslavil systém ReTWis 4.3, díky němuž lze vidět až 20 metrů za pevnou překážku, třeba cihlovou zeď. Systém měl úspěch, prodalo se několik desítek kusů (cena jednoho je něco přes milion korun). Před několika dny však byl uveden jeho nástupce – světově unikátní ReTWis 5. "Mezi čtyřmi firmami světa, které podobná zařízení vyrábějí, je to naše svými parametry jednička," říká vedoucí obchodu Retie Radim Šikl. "Nový systém má oproti starému poloviční rozměry i váhu, ale ,dohlédne‘ až na vzdálenost 40 metrů. Tím se stává neocenitelným pro hledání lidí v závalech, při policejních akcích či dlouhodobém sledování zájmových prostor (přístroj má paměť a dá se napojit do webové sítě). V poslední době nabyly na důležitosti i hraniční kontroly nelegálních migrantů; zařízení bez problémů ,prosvítí‘ každý kamion (pokud není oplechovaný)." Zásluhou unikátního pardubického systému Ultra Wide Band (velmi široké pásmo) dokáže tento radar zachytit i psy a jiné menší tvory. Zajímavé je, že reaguje na pohyb a dech – když osoba za zdí znehybní a zadrží dech, na okamžik z displeje zmizí. "Předešlý systém jsme prodávali hlavně do Asie a Afriky, o současný je vzhledem ke geopolitické situaci největší zájem v Evropě; tady nás ale dobré prodeje vlastně moc netěší," dozvídáme se. Ani jedna verze ReTWisu zatím není uvolněná pro prodej soukromníkům – u pětky už se ale o tom uvažuje.

Vmžiku prozkoumá tekutiny
Skvělou pomůckou pro bezpočet uživatelů je nanopotenciostat pro analýzu biologických a chemických látek v kapalinách, jehož autorem je docent Jiří Háze z VUT Brno. Přístroj měří přítomnost a množství biologicky a toxicky významných látek v kapalinách. "V porovnání s konkurencí je miniaturní (asi 20x menší), v terénu vlastně slouží jako přenosná diagnostická laboratoř," vysvětluje Jiří Háze. "Zvládne analýzy krve, moči a potu, změří obsah toxických látek (pesticidů aj.) například ve spodních vodách." Zařízení umožňuje sledovat chemické a biochemické děje v kapalinách a průběžně je vyhodnocovat – v řadě situací to může být neocenitelný pomocník. Přímo v terénu například dokáže vyhodnotit kvalitu vody dodávané jako pitná a určit, zda je opravdu nezávadná: to se může hodit každou chvíli. S nečekaným nápadem přišel bývalý ostravský policista Milan Bělka. Jeho nádoba se sypkou protiskluzovou směsí by se montovala před přední kola automobilů. "Jde o jednoduché a levné řešení potíží na náledí, vyjde zhruba na pět tisíc korun," říká autor. Při testech tohle zařízení zkracuje brzdnou dráhu na ledu o třetinu!

Slunce zničí varroázu
Revoluci v boji proti smrtící chorobě včel – varroáze – přinesl termosolární úl, vynález Romana Linharta ze Střední zemědělské školy v Chrudimi. Velkou výhodou jeho řešení je fakt, že zcela vynechává chemii. Zjednodušeně řečeno je třeba najít dost teplý den a za pomoci skleněných dílů vyhřát úl na teplotu vyšší než 40 stupňů, při níž přenašeč varroázy, kleštík včelí, začíná hynout. Opakovaná "solární léčba" prý dokáže kleštíky z úlů zcela vymýtit. Metoda má i své kritiky – určitě však skýtá velké naděje.

Zapomeňte na kliky
Podobně praktický se snad ukáže být vynález, se kterým přišla přeloučská pobočka firmy Kiekert. Motoristé a hlavně designéři automobilů teď zavyjí nadšením: jsou to elektrické bezklikové(!) zámky na dveře vozů. Při svém předvedení na ženevském autosalonu vzbudily nadšení odborníků – o to větší, že firma Kiekert zatím neprozradila princip, na kterém její zámky pracují.

Napůl bosí, napůl obutí
Hitem crowdfundingového sektoru je projekt Skinners – boty do kapsy. Zrodil se během dovolené Petra Procházky v Norsku, kde ho dost otrávilo, že polovinu zavazadel zabíraly boty. Jde vlastně o jakousi úpletovou botu s odolnou několikavrstvou podrážkou (a dalšími dobrými nápady – třeba přídavek stříbra v úpletu působí antibakteriálně a proti zápachu). Lehounké boty dopřávají nositeli pocit chůze – skoro – naboso a snadno se zasunou třeba do kapsy.

Radost posedět
Pod jménem CapaSitty byla představena převratná lavička. Je energeticky soběstačná (díky solárním panelům), monitoruje kvalitu ovzduší, pro nabíjení mobilů má dva USB porty a indukční bezdrátovou nabíječku, pro uživatele internetu wifi síť. Aby lavičku neničili vandalové, je ze speciálního betonu, nerezové oceli a tvrdého dubu: váží zhruba 400 kilogramů. Na výstavách budí "super-lavička" nadšení – je ale otázkou, kolik měst si ji skutečně objedná.

Naděje pro oči
Dalším využitím nanovláken, se kterým přišel tým docenta Vladimíra Holáně z Ústavu molekulární genetiky AV ČR, je léčba poškozeného zraku. Oči jsou v jejím rámci ošetřeny nanovlákny, pokrytými kmenovými buňkami. Výsledný efekt je velmi slibný!

Z garáže do Evropy
Přístroj Lumitrix zkonstruovala parta kamarádů v garáži v Kopřivnici. Dnes je o něj zájem v celé Evropě! Lumitrix umožňuje videomapping (umělecké promítání "oživlých obrazů" na fasády budov) za každého počasí – včetně silných dešťů.      

Zdroj: 
Květy