Datum zveřejnění: 
2. 12. 2015

V září se Kateřina Kudějová a Jiří Prskavec stali mistry světa. A ještě většího úspěchu by chtěli dosáhnout příští rok v srpnu na olympiádě v Riu de Janeiro. Proto tam už nyní s dalšími reprezentačními kolegy trénují. "Trať je fyzicky náročná, navíc je tady skoro čtyřicet stupňů," hodnotila Kudějová, která skončila druhá v testovacím závodě.

RIO DE JANEIRO/PRAHA – V tuto dobu většinou začínají vodní slalomáři zimní přípravu. Ovšem když je před nimi olympijská sezona, musí dělat změny programu. Vždyť za osm měsíců odstartují Hry a vodáci doteďka neměli příležitost vidět olympijský kanál. Také nemohli, když ho řemeslníci dodělali pár dní před tím, než do Ria přicestovali. Kanál je ale v areálu zatím to jediné, co je hotové. V jeho okolí chybí zázemí a další nezbytné věci, proto i během testování stavaři nezaháleli a pracovali. "Jenom mi není jasné, jak v tom vedru tady můžou něco dělat, když mají na sobě komplet dlouhé montérky, holinky a helmu," přemítal jeden z českých účastníků testu, kanoista Stanislav Ježek.

On ani jeho kolegové na sobě podobný úbor mít nemuseli, navíc se zchladili ve vodě, přesto si na teploty okolo čtyřiceti stupňů stěžovali. "Trať je fyzicky náročná, v závodě jsem to docela pocítila, navíc když je tady skoro 40 stupňů. Teď naštěstí pršelo," řekla po testovacím závodě, ve kterém skončila druhá, kajakářka Kateřina Kudějová. Podobně hodnotil podmínky v Riu deblkanoista Ondřej Karlovský, který se svým kolegou Jakubem Jáněm dojel na pátém místě. "Kanál je suprovej, jen je hrozné vedro. Náročné jsou přechody z klimatizace." Olympijský kanál nemá s Čechy společné jen to, že si ho v těchto dnech spolu s dalšími soupeři osahávají. Jeho podobu totiž Češi navrhli. Konkrétně tým Jaroslava Pollerta mladšího na pražském ČVUT. V jedné z univerzitních dílen vznikl v minulém roce do detailů propracovaný model, podle kterého dělníci v Riu kanál postavili. "Jsou na něm zákeřné malé vlnky a válečky, které loď nečekaně zastaví, nebo někam otočí. Ale nehanil bych ho. Musím uznat, že se na něm jezdí dobře, všude je dost vody, přitom je hotový pár dní. To na jiných kanálech se to ladí minimálně půl roku. Ten model asi k něčemu je," pochválil práci Pollertova týmu Ježek.

Obtížnost kanálu na vlastní kůži pocítil i mistr světa Jiří Prskavec, který má jinak náročné tratě rád. "Můj první dojem byl fantastický, opravdu se mi jezdilo strašně dobře a říkal jsem si, že je kanál možná až moc snadný. Vše se změnilo po pár trénincích. Po chvilce jsem zjistil, že kanál je nesmírně fyzicky náročný a že to bude velká dřina, abych to mohl od startu do cíle pálit," řekl Prskavec, který zároveň přiznal, že mu docházely síly i kvůli tomu, že přibral na váze. "Ale myslím, že až na to pořádně potrénuju a shodím pár kil, tak to bude lítat, jak má!" Pobyt v Riu vynechala dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová, která raději zvolila trénink doma v Česku. Chybí také další olympijský medailista Vavřinec Hradilek. Pro ty, kteří se testu v Riu zúčastnili, to nebylo vůbec jednoduché. Nejen že obvykle v tuto dobu ještě tolik netrénují, ale především nezávodí. To platí také pro singlkanoistu Michala Jáněho, který se nakonec s tímto úkolem popral dobře, a v závodě mu patřila šestá příčka. "Nejdřív se mi ten kanál moc nelíbil, docela jsem nadával, ale na závodech jsem jel dobře. Mám radši jiný typ vody, ale často se mi stává, že když se mi někde nelíbí, tak se mi tam dobře závodí." Prskavec v závodu neuspěl. Mezi kajakáři se tentokrát lépe dařilo Ondřeji Tunkovi, který stejně jako Jáně skončil šestý. "Rozhodně forma zatím není, závodili jsme z plného tréninku. Náročné je zde počasí i vysoká vlhkost," hodnotil Tunka. Ten společně s Prskavcem v Riu zůstane ještě o týden déle než zbytek výpravy.

Češi na testovacím závodě v Riu
Kateřina Kudějová (K1) 2. místo
Ondřej Karlovský, Jakub Jáně (C2) 5. místo
Michal Jáně (C1) 6. místo
Ondřej Tunka (K1) 6. místo
Stanislav Ježek (C1) nebyl ve finále
Jiří Prskavec (K1) nebyl ve finále

Autor: 
ROMANA BARBOŘÍKOVÁ
Zdroj: 
Sport