Datum zveřejnění: 
1. 12. 2015

Projekt PET-MAT má za sebou úspěšný rok, jehož závěr oslaví 1. prosince rozsvícením vánočního stromu z plastových láhví u Národní technické knihovny v pražských Dejvicích. Tým vědců z pražské ČVUT si letos úspěšně registroval průmyslový vzor na cihly z PETu, ze kterých sestavil například designové lavičky pro český pavilon na EXPO 2015. Na vývoj nových forem využití plastového recyklátu v architektuře se soustředí tým vědců a designérů pod vedením Kateřiny Novákové na Fakultě architektury pražského Českého vysokého učení technického ve spolupráci se společností Karlovarské minerální vody. Na vánoční strom bylo nutné sesbírat dvanáct tisíc PET lahví, zapojilo se proto dvanáct základních a středních škol z Prahy, Slaného, Mladé Boleslavi, Kolína a Sedlčan. "Letošní PETree je pilotním projektem. Zkoušíme si nové postupy. Když náš strom veřejnost zaujme, tak ho příští rok postavíme třeba v centru Prahy," usmívá se autorka projektu Kateřina Nováková.

Projekt PET-MAT letos slavil úspěch se svou lavičkou z PET lahví. Ta je složena ze speciálně vyvinutých plastových cihel PET(b)rick, na které má tým projektu PET-MAT registrovaný průmyslový vzor. Cihly se hodí pro interiérovou architekturu, sedací prvky, bary či přepážky. "Cílem výzkumu je vyvinout druhotné využití PETu v architektuře. Vyvíjíme například stavební jednotku z recyklovaného PETu. Projekt tak zajímavě kombinuje vyspělou technologií architektonického navrhování se zavedenou průmyslovou výrobou PET lahví," vysvětluje Nováková. Český koncept plastové cihly byl poprvé veřejně představen v českém pavilonu na milánském EXPO 2015, které se věnovalo klíčovým otázkám udržitelného rozvoje. V českém pavilonu se tak návštěvníci mohli posadit na lavičky, které jsou modulární, smontovatelné a nasvícené zespodu, takže v sobě spojují praktičnost, design a ekologickou udržitelnost.

Cihly, lavičky či stromek dokazují nečekané možnosti druhotného využití PETu, ať už přímo z použitých PET lahví, nebo ze speciálních tvárnic, které by mohly vznikat z recyklovaných PET lahví. S nástupem 21. století existuje bezpočet možných využití polymerového materiálu. Unikátním příkladem je most vybudovaný ve skotském městečku Peeblesshire přes řeku Tweed. Je 30 metrů dlouhý, má nosnost 44 tun a při jeho stavbě byly použity výhradně recyklované plastové lahve. Další ukázkou, že se architektura z PET lahví stává novodobým fenoménem, je stavba EcoARK na Tchaj-wanu. Na stavbu této tříposchoďové budovy bylo použito 1,5 milionu plastových lahví. V objektu jsou zabudovány i zdroje solární energie, které umožňují, aby byl v noci osvětlen pomocí LED technologie.

http://my89.cz/lavicky-nebo-vanocni-strom-z-pet-lahvi-v-rukou-architektu-z-cvut-dostava-odpad-novy-smysl/

Autor: 
Redakce MY89.cz
Zdroj: 
my89.cz