Datum zveřejnění: 
27. 11. 2015

Kanoisté a kajakáři zkouší olympijský kanál pro vodní slalom v Riu de Janeiru. Do Brazílie už přijeli také čeští závodníci. Trať je podle nich hodně náročná a na výkonech se podepisuje také vysoká vlhkost. Olympijské hry v Riu začínají 5. srpna 2016.

První závod v Riu vedl skoro až do konce druhé jízdy kanoista Michal Jáně. První místo mu ale nakonec sebral slovinský kolega. Zcela nový kanál si vyzkoušel i úřadující mistr světa, kajakář Jiří Prskavec."Trať je neznámá a pro všechny nová. Je to docela zajímavé," popisuje Prskavec dojmy z olympijského kanálu pro vodní slalom a dodává:

"Bude to chtít strávit tady hodně času. Zatím jsem měl tři tréninky, takže jsem si nepamatoval, jak ta trať vypadá. Je specifická, člověk si musí dávat velký pozor na to, aby jel správnou lajnu. Krátká nepozornost může způsobit velkou chybu."Neobvyklý byl termín závodů. Možná i proto nepředvedl Prskavec v riodejaneirském prudkém slunci tak dobrý výkon jako před dvěma měsíci na mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně.

"Je to začátek sezony. Trénujeme zatím pár týdnů, není to samozřejmě ono. Vypadá to tady jako juniorské závody, protože všichni nemůžeme," vysvětluje Prskavec."Výsledky bereme s rezervou, protože ten termín je opravdu neobvyklý. Jde nám o to si trať vyzkoušet," upozorňuje hlavní trenér české reprezentace Jiří Pultera.

Řada sportovců se shodla na tom, že olympijský kanál v Riu, jehož model se testoval na pražském ČVUT, je náročná trať."Je tam hrozně moc válců. Když se pořádně nenaskočí, tak hodně zastavují. Budou muset být dobře fyzicky připravení, aby podali výborné výkony," potvrzuje jeden ze zlaté hlídky kajakářů z mistrovství světa v Londýně Ondřej Tunka.Přestože jsou čeští reprezentanti zvyklí trénovat v tomto ročním období i v jiných zemích, Brazílie je specifická.

"Hodně náročná je vlhkost. Odráží se to na výkonech, protože jsou všichni hotoví. Je náročné tady pádlovat, ale rozhodně lepší než doma, kde sněží," říká Tunka.Neobvyklé prostředí je to i pro zkušeného závodníka Stanislava Ježka. Ten na druhé straně vyzdvihl okolí závodiště."Kdyby tohle závodiště nebylo v provozu i po olympiádě, tak by to byla hrozná škoda.

I když nevím, jestli zrovna tady v okolí chudinských čtvrtí to má své místo. Je tady ale opravdu strašně pěkně a myslím, že všichni z nás jsou rádi, že se sem mohli podívat," podotýká Ježek.Spokojený je v Riu také trenér Pultera: "Je to lepší, než jsme čekali, a to po všech stránkách – jak organizace, tak i zázemí.

"V Riu de Janeiru sílí příprava protiteroristických opatření před LOH 2016 Pražská Troja bude hostit ME ve vodním slalomu 2018 Hradilek boj o Rio nevzdává. Oslovil slovinského kolegu a zkouší novou loď Povedlo se mi jet riskantně, jsem nadšený, zářil čerstvý mistr světa Prskavec Gastronomický festival v Riu představil vánoční hity, Brazilci na tresce šetřit nebudou Sportovci z řad uprchlíků mohou v Riu soutěžit pod olympijskou vlajkou

Autor: 
David Koubek,Anna Kottová
Zdroj: 
zpravy.rozhlas.cz