Datum zveřejnění: 
26. 11. 2015

V Galerii Národní technické knihovny v Praze dnes představí robotickou divadelní hru R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti), ve které místo herců na jevišti budou půlmetroví roboti. Divadelní hra Karla Čapka R.U.R. bude součástí 4. ročníku festivalu Café Neu Romance, jehož partnerem je Fakulta elektrotechnické ČVUT v Praze. Hlasy robotům propůjčili jejich tvůrci, studenti fakulty.

Bude to poprvé od premiéry R.U.R. 25. ledna 1921 v Národním divadle v Praze, kdy roboti ztvární nejen roboty, ale i lidské postavy. Představí se devět robotů sestavených z robotických stavebnic Lego. Budou částečně řízeni počítačem.

Studenti pod vedením pedagogů řešili problém, jak udělat robota, aby se nejen podobal aspoň trochu člověku, ale také aby co nejlépe vystihoval charakteristiku určité postavy z Čapkovy hry. Zároveň nechtěli, aby všichni roboti vypadali stejně.

"Po sestavení robotů přišla ke slovu režie, které se ujal Filip Worm. Jeho zkušenosti s režírováním divadelních her nám pomohly při pochopení časového a prostorového členění hry. Díky němu jsme se alespoň malinko naučili chápat hru jako celek a nejen vnímat jednotlivé scény," uvedl vedoucí R.U.R.-Teamu a programující kouč Roman Chasák. Dodal, že zvolili formu, kdy roboti jsou semiautonomní, to znamená, že se pohybují sami podle určitých programů, ale tvůrci mohou rozhodovat o změnách v jejich pohybech.

Klíčovým termínem letošního festivalu Café Neu Romance je transformace (proměna). Důvodem je připomenutí 70. výročí úmrtí Josefa Čapka, který vymyslel slovo robot a 100. výročí prvního vydání novely Franze Kafky Proměna, kde hlavní hrdina jednoho dne zjistí, že se proměnil v jinou bytost. Během tří festivalových dnů lidé mohou navštívit tři semináře s evropskými výzkumnými pracovníky nebo sledovat soutěž robotů šplhajících do schodů.

 

Zdroj: 
CTK