Datum zveřejnění: 
25. 11. 2015

Autodrom v Sosnové u České Lípy hostil XIV. Global Assistance Setkání mistrů ozdobené světovou hvězdou rally první velikosti Markku Alénem.

Sever Čech tuto neděli ovládl motoristický sport. Velká oslava motorismu se totiž už po čtrnácté konala na autodromu v Sosnové u České Lípy pod názvem XIV. Global Assistance Setkání mistrů.

Pořadatelé v letošním roce postavili program tak, aby nabídl divákům co nejvíce zábavy a pestré startovní pole. Diváky naplněné tribuny viděly světovou hvězdu rallysportu první velikosti Fina Markku Aléna, který celý den v barvách české značky motorových olejů Mogul zajížděl jedny z nejrychlejších časů.

Je obdivuhodné, že tento muž, který aktivně závodil v mistrovství světa v rally před více než dvaceti roky, je stále neuvěřitelně rychlý. Markku Alén nakonec ve finálové jízdě jen těsně podlehl sedminásobnému mistru České republiky v rally, Václavu Pechovi jun., jenž se stal absolutním vítězem XIV. Global Assistance Setkání mistrů.

Na startovní rošt se postavil se svou Škodou Fabia S2000 i naděje české rally Jan Černý, kterému těsně unikl postup do finále. Celkově se umístil na čtvrtém místě.

Počasí, které nedělní ráno ukazovalo svou odvrácenou tvář, nakonec dostalo rozum, a diváky kromě motorsportu zahřály i sluneční paprsky. Přítomní diváci tak mohli sledovat i pálící se pneumatiky drifterů, kteří předvedli velkou drifterskou show plnou smyků, kouře a plamenů z výfuků jejich mnohasetkoňových automobilů.

Fanoušci motorsportu měli jedinečnou šanci vidět aktuálně nejlepšího okruhového závodníka Tomáše Engeho za volantem silné Super bugy a také v elektrické studentské formuli od studentů z ČVUT, což je asi poslední speciál do sbírky, který ještě Tomáš Enge neřídil.

Ochozy řádně zatleskaly i Martinu Macíkovi a jeho dakarskému speciálu LIAZ. Macík současně navnadil diváky na jarní Dakar show, která se uskuteční na autodromu v Sosnové 26. března 2016. Více než pět tisíc diváků vytvořilo krásnou kulisu této motoristické slavnosti, již ocenila i hvězda z Finska, Markku Alén.

http://www.tyden.cz/rubriky/sport/motorismus/hvezdy-motorsportu-zarily-na-setkani-mistru_363583.html

Zdroj: 
tyden.cz