Datum zveřejnění: 
24. 11. 2015

První univerzitní základní škola v republice a zřejmě i v Evropě působí od začátku září na půdě ČVUT v Dejvicích. V lavicích malotřídky, jež pojme první až třetí třídu, zatím usedá třináct dětí. Příští školní rok jich má být dvacet.

"Máme tady firemní školku, mimochodem byli jsme první univerzitní mateřinkou u nás, a když se naše děti začaly dostávat do běžných základních škol, v některých oborech byly napřed než ty z běžných školek, takže musely čekat, až je ostatní dohoní," vysvětluje, proč na univerzitě vznikla základní škola, její ředitelka Martina Hovorková.

Liší se větším počtem hodin matematiky, předmětů, jako jsou prvouka, přírodověda, člověk a jeho svět. "Od čtvrté třídy máme speciální předmět, kterému v tuto chvíli říkáme vědecký seminář, kdy už mají děti dlouhou dobu na to aby, pracovaly vědeckými metodami na určitém tématu. Dostanou téma, na kterém budou celý rok pracovat," vysvětluje.

Chodit do univerzitní ZŠ můžou nejen ti školáci, kteří absolvovali tamní školku. "Škola je veřejná, přihlásit se může, kdo má zájem o zmíněné předměty," vzkazuje ředitelka. Za měsíc se platí 4,5 tisíce korun. "Mně se tu líbí moc, je to lepší než normální základka," vyprávěla nadšeně Právu jedna ze školaček, která dojíždí z obce za Velkými Přílepy. Nejradši má češtinu. Na paní učitelku taky nedá dopustit.

Ta mezitím vyzývá svěřence, aby utvořili kolečko v chodbičce mezi stoly. "Když odpovíš dobře, uděláš krok. Kdo bude první ve středu, je šikulka," říká natěšené skupině. "Chci číslo, které je o sedm větší než pět," zadává rozehřívací otázku. Po správné odpovědi následuje další. "Kdo vymyslí příklad, aby výsledek byl 21? Kdyby byl na násobení, bylo by to skvělé," pokračuje. I v tomto případě přiletí bleskurychlá odpověď.

Při zápisu do ZŠ se podle Hovorkové hodnotí nejen školní zralost, zájemci musejí vyřešit i úlohy z matematiky, logiky. Škola běží klasicky od osmi přibližně do půl jedné. Na oběd chodí žáci do menzy, odpoledne funguje družina.

"Nechceme je táhnout jenom technickým směrem, poskytujeme kvalitní vzdělání, takže když se budou chtít zabývat humanitními vědami, až přijde správný čas, nebude to problém, protože základy budou mít stejné jako z ostatních základních škol," ujišťuje Hovorková, která také chce, aby se děti co nejvíce ptaly.

"V mateřince se ještě ptají, jak funguje svět, na základce se ptát přestávají," konstatuje.

Od čtvrté třídy máme speciální předmět, kterému v tuhle chvíli říkáme vědecký seminář.

Autor: 
Lucie Fialová
Zdroj: 
Právo