Datum zveřejnění: 
24. 11. 2015

Šanghaj – Třemi zazvoněními za úspěch své cesty do Číny, za rozvoj česko­čínských vztahů a za světový mír rozezněl v pondělí český premiér Bohuslav Sobotka zvon v buddhistickém klášteře Nefritového Buddhy v Šanghaji. Z návštěvy si odnesl i sošku Buddhy, kterou dostal od mnichůdarem."Přemýšlím o tom, kam ji umístím. Jestli by nestálo za to vzít ji občas na jednání vlády, aby to trochu zklidnilo atmosféru," okomentoval dar Sobotka s tím, že šlo o příjemné zpestření v jinak nabitém programu.

Během pondělka navštívil premiér i vývojové centrum čínského technologického gigantu Huawei, který podepsal memorandum o spolupráci s dvěma českými školami – pražskou ČVUT a Vysokou školou báňskou v Ostravě. Huawei školám kromě technologické podpory a spolupráce věnuje také dar ve výši 250 tisíc dolarů. "Připravuje se výměnný pobyt studentů, kteří by měli mít možnost se v Číně seznámit s nejnovějšími technologiemi firmy Huawei," řekl vedoucí oddělení telekomunikační techniky z FEL ČVUT Boris Šimák s tím, že první skupina šesti studentů by se do Říše středu mohla vypravit v první polovině příštího roku.

Další zastávkou byl pro Sobotku závod Škoda Auto poblíž Šanghaje. Čína je pro tuto automobilku vůbec největším trhem – každá čtvrtá vyrobená škodovka se prodá právě tam. Necelých 300 tisíc prodaných vozů ročně představuje zhruba 1,5 procenta celkového čínského trhu s automobily. Číňanési víc potrpí na líbivý design vozů, tamější škodovky tak mají například víc blyštivých chromových detailů. "Používáme tu i zvláštní zlatavou barvu, ve které vozy v Evropě vůbec neprodáváme," prozradil Jakub Šulc z PR oddělení automobilky. V Číně se také prodávají výhradně automobily s benzinovými motory, emisní skandál dieselových motorů koncernu Volkswagen, kam Škoda Auto patří, se proto firmy v Číně nijak nedotkl.

Autor: 
(doh)
Zdroj: 
Pražský deník