Datum zveřejnění: 
23. 11. 2015

Náhradní oslava a vzpomínka výročí 17. listopadu, kterou studenti z celé republiky naplánovali na nedělní odpoledne, byla důstojná a plná vlajek.

Mezi budovami fakult se na pražském Albertově u pamětní desky ve tři odpoledne sešlo podle odhadů policie a organizátorů okolo pěti tisíc lidí. Studentů, představitelů vysokých škol a univerzit, ale i rodičů a prarodičů s dětmi či vnoučaty.

Ti všichni nedělní akcí reagovali na nepřipuštění k pietnímu místu ve státní svátek kvůli shromáždění Bloku proti islámu a příznivců prezidenta Miloše Zemana, jejichž pořadatelé si místo připomínající odvahu a boj studentů v roce 1939 a 1989 zamluvili na celý Den boje za svobodu a demokracii. Tehdy přišly podle policie dva tisíce lidí.

Už předem organizátoři včerejší akce avizovali, že nejde o protest proti prezidentovi a jeho podporovatelům z extremistických stran, ani o demonstraci.
"Usilujeme o důstojné připomenutí 17. listopadu, jeho hodnot a památky a rozhodně ji nevnímáme jako záminku ke komentování aktuálního politického dění i postojů jednotlivých státních činitelů. Naše shromáždění je výzvou k nápravě toho, co se 17. listopadu, v den státního a mezinárodního svátku, nemohlo náležitě a se ctí odehrát," uvedl Jiří Feryna z organizačního týmu.

Na místě visely transparenty s nápisy Albertov je symbolem svobody, Vzděláním proti strachu či Ne násilí a kolektivní vině. Účastníci, jejichž řady se podle nejodvážnějších odhadů rozrostly mezi třetí a čtvrtou odpolední na devět tisíc lidí, mávali českými vlajkami, vlajkou Evropské unie, ale i tibetskou či ukrajinskou.

Našel se i jeden společný symbol, jejž uctili i lidé, kteří přišli ve státní svátek na Albertov z jiných důvodů než vzdát čest odvaze studentů ani ne v polovičním počtu – kresba Eiffelovy věže, symbolizující soustrast s oběťmi pařížského masakru v pátek 13. listopadu. Mnozí účastníci se také ozdobili odznáčky s červenými trenýrkami, připomínajícími akci skupiny Ztohoven, která vyvěsila nad Hradem obří červené trenky.

Slavnostní událost byla zahájena zpěvem studentské hymny, poté následovaly proslovy jednotlivých řečníků, mezi nimiž byli představitelé univerzit a vysokých škol z celé republiky a také zástupci studentů.

Po necelé hodině uctili účastníci památku odvážných studentů minutou ticha, akci poté opět ukončila hymna, tentokrát česká. Nad setkáním převzalo záštitu 15 rektorů, mezi nimi například rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer nebo rektor ČVUT Petr Konvalinka. Asi nejbouřlivějšího potlesku se však dostalo studentce Filozofické fakulty UK Martě Harasimowicz.

Stále živé datum

Přestože všichni mluvčí náznakem odsoudili jednání hlavy státu a shodně končili proslovy prohlášením, že 17. listopad a Albertov patří studentům, ona svůj proslov zahájila poděkováním těm, kteří Albertov před pěti dny zabrali.

Dali tak podle ní příležitost k tomu, aby studenti – ať už současní, či bývalí – ukázali, že Den boje za svobodu a demokracii není jen památečním datem, ale stále živou hybnou silou.

"Smyslem 17. listopadu je oslava hodnot. Jsou to hodnoty jako svoboda projevu, svoboda názoru či občanská angažovanost ve věcech veřejných. Tím, co nám odkázali studentští hrdinové z let 1939 a 1989, je ale také odvaha vyslovit jasné ne. Ne lži. Ne aroganci moci. Ne štvaní jedněch proti druhým. Ne politickému obchodování s lidským strachem," řekla Harasimowicz.

V průběhu shromáždění na Albertově, které probíhalo zcela bez komplikací, se žádní odpůrci v okolí neobjevili. Poté se část účastníků vydala na vzpomínkovou akci na Václavské náměstí, kterou k paláci Melantrich svolala platforma Setkání dobré vůle. Účastníci shromáždění tu vyzvali prezidenta Zemana k demisi, zneužil podle nich prý oslav 17. listopadu a jejich hodnot pro své zájmy.

Tím, co nám odkázali studentští hrdinové, je odvaha vyslovit jasné ne lži, aroganci moci, štvaní jedněch proti druhým Marta Harasimowicz, studentka FF UK.

Autor: 
Stáňa Seďová
Zdroj: 
pravo.novinky.cz