Datum zveřejnění: 
23. 11. 2015

Petr SUCHOŇ, moderátor:
Česko bude mít další přímé letecké spojení s Čínou. Po Pekingu by se z Prahy mělo nově létat bez přestupů i do Šanghaje. Po jednání se šéfy čínské letecké společnosti to v Šanghaji řekl premiér Bohuslav Sobotka, ten je v zemi na státní návštěvě. Na programu toho ale česká delegace měla mnohem víc.

Pavlína KOSOVÁ, redaktorka:
Premiér Bohuslav Sobotka svůj dnešní program začal tady, výhledem z 263. patra Perlové věže. Jenže kvůli smogu nic neviděli, zato v chrámu Nefritového Buddhy toho bylo k vidění tolik, že i ministr zdravotnictví Němeček nebo šéf hejtmanů Michal Hašek fotili, co se dalo. Zlepšení vztahů mezi Čínou a Českem, mír ve světě nebo zdárný průběh čínské mise. Tato přání by se premiérovi měla po zazvonění na tento zvon splnit. Darem si pak odvezl sochu Buddhy.

Bohuslav SOBOTKA, premiér ČR /ČSSD/:
A přemýšlím o tom, kam ji umístím, jestli by nestálo za to občas si ji vzít i na jednání vlády, aby to tak, řekněme, zklidnilo atmosféru.

Pavlína KOSOVÁ, redaktorka:
Poté se premiér přesunul do továrny Huawei, kde se vyrábějí například mobilní telefony. Za zvuku spíše rakouských melodií než českých tam členové delegace podepsali memorandum o penězích pro české technické univerzity.

Boris ŠIMÁK, vedoucí Katedry elektrotechnické Fakulty ČVUT:
Ta částka je 250 tisíc dolarů, která slouží na podporu vzájemné spolupráce.

Pavlína KOSOVÁ, redaktorka:
Ani tady na dary pro premiéra nezapomněli. Kromě čínského porcelánu si odvezl i telefon. Další kroky premiéra mířily sem do šanghajského závodu české Škodovky. Aut české značky v Číně jezdí přes 1,5 milionu.

Jakub ŠULC, mluvčí Škoda Auto:
My jsme samozřejmě za tuhle návštěvu velmi rádi a je to pro nás znamení, že děláme dobrou práci.

Pavlína KOSOVÁ, redaktorka:
Další jednání se týkalo zřízení v pořadí už druhé přímé letecké linky Česko - Čína. Po Pekingu by se mělo z Prahy létat přímo i do Šanghaje.

Bohuslav SOBOTKA, premiér ČR /ČSSD/:
Je to další posílení infrastruktury, která může propojit Čínu a Českou republiku, ať už jde o podnikání nebo ať už jde o turistický ruch.

Pavlína KOSOVÁ, redaktorka:
Nový letecký spoj mezi Českem a Čínou by měl začít fungovat od příštího roku. Pavlína Kosová, televize Nova, Šanghaj.

Zdroj: 
NOVA