Datum zveřejnění: 
23. 11. 2015

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se během druhého dne v Čínské lidové republice setkal s vedením letecké společnosti China Eastern. Na jednání se premiér s vedením společnosti dohodl na zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají. Ta by mohla odstartovat už během příštího roku. Po lince Praha – Peking půjde již o druhý přímý letecký spoj, který bude mít ČR s Čínou.

"Potvrzení dohody na zavedení již druhého přímého leteckého spojení mezi ČR a Čínou je velkým úspěchem a rovněž důkazem dynamických vztahů obou zemí. Spojení Prahy a Šanghaje, hlavní ekonomické tepny Číny, je pro rozvoj hospodářství, získávání nových investic i podporu cestovního ruchu skvělá zpráva. Česká republika bude zároveň v rámci formátu 16+1 jedinou zemí s přímým leteckým spojením se Šanghají," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Konkrétní detaily provozu letecké linky nyní zajistí pracovní skupiny, které jsou tvořené zástupci Ministerstva dopravy, letiště Praha, CzechTourism a dalších institucí. Česká republika tak se dvěma přímými leteckými spojeními nakročila k tomu stát se jedním z evropských dopravních uzlů pro Čínu.

V průběhu druhého dne návštěvy Čínské lidové republiky jednal premiér Sobotka s vedením společnosti Huawei. U této příležitosti bylo podepsáno memorandum mezi společností Huawei a Vysokou školou báňskou a Českým vysokým učením technickým. Finanční příspěvek 250 tisíc dolarů každé univerzitě umožní realizaci nových projektů. Podstatou dosavadního partnerství společnosti Huawei s ČVUT i VŠB je spolupráce odborníků na komerčních projektech a finanční podpora vědeckých a výzkumných projektů.

Premiér Sobotka navštívil rovněž šanghajský závod společnosti Volkswagenu a Škoda Auto, kde jednal s prezidentem Škody Auto pro Čínu a předsedou představenstva Škoda Auto Mladá Boleslav. Škoda Auto na čínském trhu úspěšně expanduje, jen v loňském roce prodal závod v Šanghaji na čínský trh přes 280 tisíc vozů značky Škoda.

V rámci programu dnešního dne se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal také s viceprimátorem města Šanghaje pro ekonomiku, panem Zhou Bo, kde vyjádřil záměr České republiky zřídit společný fond mezi ČR a Čínou pro podporu nových technologií, vědy a výzkumu.

Autor: 
PV
Zdroj: 
parlamentnilisty.cz