Datum zveřejnění: 
23. 11. 2015

Čínská společnost China Eastern v pondělí po jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou potvrdila, že příští rok zřídí přímou linku z Prahy do Šanghaje. Předseda české vlády o tom informoval během své návštěvy čínské finanční metropole. Sobotka také podepsal memorandum o spolupráci mezi čínskou společností Huawei českými vysokými školami.

"Já to pokládám za důležité rozhodnutí, protože v době, kdy se plánovala tato moje cesta do Číny, vůbec nebylo jisté, že společnost China Eastern se takto rychle rozhodne," prohlásil Sobotka.

"Dnešní rozhodnutí vítám, je to další posílení infrastruktury, která může propojit Čínu a Českou republiku, ať už jde o podnikání nebo turistický ruch, o kontakty mezi občany nebo našimi institucemi," řekl předseda české vlády.

"China Eastern je významný partner. Zkoumali jsme, jestli existuje přímé letecké spojení mezi Šanghají a některou ze 16 zemí střední a východní Evropy, které spolupracují ve formátu 16+1, a ukazuje se, že to bude první přímé letecké spojení mezi Šanghají a některou z těchto zemí. To nám dává určitý náskok," dodal Sobotka.

Český ministerský předseda rovněž uvedl, že "čínští partneři by uvítali, kdyby k otevření přímého leteckého spojení mezi Šanghají a Prahou mohlo dojít v koordinaci s návštěvou čínského prezidenta v ČR". "Byli by velmi rádi, kdyby se mohl účastnit slavnostního otevření tohoto leteckého spojení," konstatoval Sobotka.

České školy a Huawei rozšiřují spolupráci

Během pondělní návštěvy vývojového centra společnosti Huawei bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi čínskou firmou a Českým vysokým učením technickým v Praze, Fakultou elektrotechnickou (ČVUT) a Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava (VŠB). Ve výzkumném centru společnosti Huawei Technologies v Šanghaji pracuje zhruba 10 tisíc lidí. Firma už více než deset let spolupracuje právě s ČVUT a přes rok s VŠB. V případě Českého vysokého učení technického v Praze jde o vybavení laboratoře a spolupráci odborníků obou stran na různých komerčních projektech. Zástupci firmy doufají, že brzy bude spuštěno certifikované školicí centrum na technologie Huawei.

"Firma Huawei se v oblasti mobilní komunikace a tabletů pohybuje mezi třemi nejvýznamnějšími firmami na světě, takže kontakt s touto společností zaměřený na nové technologie, výzkum a vývoj je určitě pozitivní. A já doufám, že se bude do budoucna rozšiřovat," uvedl český premiér.

Premiér pak zamířil do šanghajského závodu automobilky Škoda Auto. "Škodovka má v Číně zajímavou pozici na trhu, prodává se tady necelých 300 tisíc vozů ročně, což je zhruba 1,5procentní podíl na čínském trhu s novými osobními auty," uvedl premiér. Škodovka si klade za cíl navýšit tamní výrobu na 500 tisíc kusů vozů, sdělila iDNES.cz redaktorka rádia Impuls Zuzana Černá.

Autor: 
iDNES.cz, František Strnad, ČTK
Zdroj: 
ekonomika.iDNES.cz