Datum zveřejnění: 
23. 11. 2015

Sedlčany – Lenka Lichtenbergová se svými studenty ze sedlčanského gymnázia připravovala při hodinách výtvarné výchovy díl mega stromu z plastových lahví, který by měl zazářit v úterý 1. prosince v Praze.

Vysvětlila,že jde o projekt studentů ČVUT Praha, kteří stavbu stromu PETree z 1,5litrových lahví navrhli. Zabývají se při studiu využitím recyklátu v architektuře, protože chtějí zmírnit dopad nadprodukce plastů na životní prostředí. Jejich výzva, kterou zvou školy k týmové práci, ji zaujala natolik, že gymnázium přihlásila.

"Naši školu potom navštívili mladí studenti architektury, kteří stavbu vymysleli, ukázali nám postup a technologii výroby jednoho z panelů, který se stane součástí mega stromu," uvedla Lichtenbergová .

Sbírat různobarevné lahve na stavbu stromu pomáhali ostatní žáci školy. "Nejpotřebnější jsou pro nás momentálně PET zelené, které po nastříhání vytvoří efekt jehličí. Ve škole máme sběrná místa a hned jak se nějaké lahve nashromáždí, zbavíme je etiket a připevníme na pletivo, které nám studenti z ČVUT přivezli," poznamenala Lenka Lichtenbergová ještě předtím, než strom putoval do Prahy.

Studenty tato činnost bavila. "Díky ní jsou obohaceni o zkušenost s kreativní architekturou, podporuje se tím jejich ekologické myšlení a v neposlední řadě se stává také motivace pro další studium. Na ČVUT se každoročně hlásí poměrně dost našich žáků," poznamenala učitelka.

Zaujalo jí, že projekt finančně podporuje firma Mattoni, která se podle jejího názoru určitým způsobem stydí za to, kolik vyprodukuje odpadu. "Naštěstí je recyklovatelný a my naší činností na toto upozorníme," je přesvědčena. Svoz stromů byl avizován na minulý pátek 20. listopadu, případně v průběhu tohoto týdne.

Uvnitř stromu jsou informace o tom, které školy se na stavbě podílely. Zalaminovaný plakátek připravovalo například několik pražských škol, středoškoláci v Kolíně nebo Mladé Boleslavi a samozřejmě sedlčanští gymnazisté.

Autor: 
MARIE BŘEŇOVÁ
Zdroj: 
denik.cz