Datum zveřejnění: 
22. 11. 2015

Praha 22. listopadu (ČTK) - Dvě shromáždění celkem tisíců lidí dnes v Praze připomněla revoluci z listopadu 1989. Na Albertově uspořádali studenti náhradní pietní setkání za 17. listopad, kdy je sem nevpustila policie kvůli shromáždění s projevem prezidenta Miloše Zemana. Účastníci akce na Václavském náměstí vyzvali Zemana k demisi, protože podle nich zneužil oslav 17. listopadu pro své zájmy.

Na Albertově se podle organizátorů sešlo na poklidné akci zhruba 5000 lidí, policie odhadla 2000 účastníků. Organizátoři uvedli, že opožděnou oslavou Mezinárodního dne studentstva usilují o připomenutí hodnot a památky 17. listopadu 1989 i 1939. Předem uvedli, že shromáždění není záminkou ke komentování politického dění a postojů státních činitelů.

Setkání se zúčastnili také rektoři některých vysokých škol, kteří akci zaštítili. Řada účastníků si vyzdobila klopy symbolem červených trenýrek, které v obří podobě v polovině září vyvěsili na protest proti Zemanovi členové umělecké skupiny Ztohoven nad Hradem namísto prezidentské standardy. Objevilo se také několik protizemanovských transparentů. Podle zpravodajů ČTK na místě ale po celou dobu konání oficiální akce na Albertově ani jednou jméno prezidenta nezaznělo.

Řečníci z řad studentů a představitelů vysokých škol v projevech mluvili o významu svobody a vzdělání, potřebě sebevědomí a pomoci slabším. David Hurný z Přírodovědecké fakulty UK za studenty vyzval proti tomu, aby kdokoli zneužíval 17. listopad pro své politické a ideologické zájmy. Vyslovil se proti populismu a nálepkování názorových oponentů, potřebná je podle něj klidná diskuse.

"Sedmnáctý listopad patří studentům, Albertov patří studentům," prohlásil za mohutného potlesku děkan Přírodovědecké fakulty UK Bohuslav Gaš. Jak řekl, nezazlívá prezidentské ochrance, že letos 17. listopadu nepustila studenty k pamětní desce, její velitel podle něj jen plnil svůj úkol. Problém byl podle něj ale v tom, že ten den na Albertově hovořili lidé, kteří ani v jednom projevu nezmínili slovo student. "A to není dobře," podotkl. Rektor ČVUT Petr Konvalinka ČTK řekl, že se obává, že se ČR může pomalu měnit na policejní stát. Buď kvůli fašizujícím hnutím nebo kvůli obavám z terorismu.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka není důvod, aby setkání na Albertově komentoval. "Je to přece apolitická akce, která se netýká prezidenta republiky, jak veřejně zdůraznili organizátoři," uvedl pro Českou televizi. Na Albertov přišli také někteří politici. Zhruba po hodině shromáždění skončilo zpěvem národní hymny.

Část lidí z Albertova se průvodem přesunula na Václavské náměstí, kde účastníci shromáždění pořádaného platformou Setkání dobré vůle vyzvali Zemana k odstoupení. Podle nich zneužil oslav 17. listopadu a zachoval se jako nepřítel demokracie, když v den výročí na Albertově vystoupil po boku lídra extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky. Akce před budovou Melantrichu se podle odhadu zpravodajů ČTK na místě účastnilo několik stovek lidí.

Cestou z Albertova lidé volali "Miloše do koše", "Chybí nám Havel" a "Zeman na Hrad nepatří". Sociolog a politik Fedor Gál v projevu na Václavském náměstí připomněl, že když v roce 1989 zakládali Veřejnost proti násilí, mysleli na studenty, které v Praze zmlátila policie. "Bylo by hrozné, kdyby se to vrátilo, byl by to průšvih," řekl. Lidé by podle něj měli vědět, že nepřátelé nepřicházejí ze zahraničí, ale žijí mezi nimi. "Udělali se ze strachu kšeft, politickou kartu a rozumějí jediné věci, a to odvaze a síle," dodal. Shromáždění pozdravil také muslim žijící v Česku, který odmítl názory Konvičkova hnutí a mluvil o 4000 lidí s muslimskou vírou, kteří v ČR mírumilovně žijí.

Zdroj: 
ČTK