Datum zveřejnění: 
21. 11. 2015

Tuto neděli proběhne na pražském Albertově Skutečné uctění památky 17. listopadu. Tisíce lidí přislíbily účast na akci, kterou pod záštitou rektorů vysokých škol organizují studenti. Ti nesouhlasí s jednáním policie, která během oslav sametové revoluce nepustila studenty k pamětní desce. Na místě měl totiž za několik hodin vystoupit po boku islamofobů prezident Miloš Zeman.

Bezmála 5 tisíc lidí se přihlásilo k účasti na akci Skutečné uctění památky 17. listopadu na Albertově. Ta má sloužit jako "náhradní" za úterní pietní shromáždění na Albertově, kdy nebyli někteří studenti v doprovodu rektorů vysokých škol vpuštěni za zábrany k pamětní desce. Od tří hodin odpoledne se tak u desky sejdou zástupci studentů, akademické obce i široké veřejnosti.

"Na organizaci akce se podílí několik studentů, kteří nejsou zastřešení žádnou oficiální studentskou ani jinou organizací a dali se dohromady v podstatě náhodou," řekl na dotaz deníku ECHO24.cz jeden z iniciátorů akce Vojtěch Hons. "Jsme ovšem v kontaktu se studentskými senáty a sdruženími napříč univerzitami, v podstatě se z jejich strany potkáváme s plnou podporou."

Podle Honse si organizátoři od zveřejnění události vyslechli i kritické komentáře. "Kritika byla v posledních dnech četná, nikdy však ne přímo osobní – většinou se jednalo o vyjádření na Facebookové stránce, kde lidé často kritizují přílišnou političnost celé akce, popřípadě zpochybňují její nutnost a dodávají, že v úterý bylo okolí památníku uzavřené pouze dočasně," vysvětluje Hons.

"Jako organizátoři však neustále zdůrazňujeme, že celá akce nemá politický ráz, politickou podporu, a nebude mít ani politickou náplň. Jakkoli se určitá spojení nabízí, předmětem akce je skutečně jen a pouze vzdát hold symbolům obou listopadů tak, jak tomu náleží – za podpory akademické obce, studentstva, ale samozřejmě i široké veřejnosti," dodal Vojtěch Hons.

"Mezinárodní den studenstva je každoroční připomínkou událostí roku 1939, kdy nejen česká, ale i světová studentská obec byla zděšena násilným potlačením poklidné studentské demonstrace, následované masovým zatýkáním, internací stovek studentů v koncentračních táborech a zavřením vysokých škol," napsali na Facebook organizátoři, mezi které patří studenti Vojtech Hons, Tereza Kuglerová nebo Tomáš Navrátil.

Protestní akce už na Facebooku zaujala více lidí než bezmála rok připravované shromáždění na Národní třídě Karta pro příštího prezidenta. Setkání na Albertově zaujalo jen ve čtvrtek odpoledne více než 10 tisíc lidí, bezmála 50 tisíc je pozváno a účast jich už přislíbilo přes 5 tisíc. Za pár dní tak sice zatím nebyl překročen počet oficiálně příchozích na akci s kartami, kterých mělo být přes 6 tisíc, v dosahu ale demonstraci na Národní akce na Albertově o tisíce lidí předčila.

"Dnes, o dalších 26 let později, byla shromážděným na pražském Albertově svoboda upřena, když jim bylo zabráněno vyjádřit úctu hodnotám a odvaze minulých generací studentů u památníku zmíněných událostí. Tuto skutečnost shledáváme politováníhodnou a neospravedlnitelnou," pokračují organizátoři akce. "Proto, jakožto studenti a občané, bychom rádi svolali k albertovskému pomníku pietní akci, kterou chceme dát prostor k náležitému uctění tohoto státního i světového svátku."

Účast i svou podporu už slíbili rektoři několika vysokých škol, kteří neumožnění vstupu policí a ochrankou prezidenta otevřeně kritizovali. "Nad akcí převzali záštitu doc. Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity, prof. Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a prof. Petr Konvalinka, rektor ČVUT. Akce se koná s plnou podporou rektora Univerzita Karlova v Praze prof. Tomáše Zimy," uzavírají organizátoři, kteří nevystupují pod jménem žádné organizace.

Zásah policie komentovali kromě studentů a akademiků kriticky i někteří politici. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že policisté měli studentům udělit výjimku a pustit je k pamětní desce, protože nepředstavovali bezpečnostní riziko. "Předpokládám, že to bylo v důsledku zpřísněných bezpečnostních opatření, a předpokládám, že se policie v zásadě velmi důsledně snažila, aby nedošlo k nějakému smíchání různých typů demonstrantů," řekl ve středu Sobotka novinářům.

Předseda ODS Petr Fiala označil nevpuštění studentů policisty za pošlapání památky sametové revoluce. "Studenty nepustili položit květiny k pamětní desce na Albertově. Totalita v roce 2015. Ať padne Zeman!" napsal k tomu předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek. Přítomnost Miloše Zemana vedle Martina Konvičky z Bloku proti islámu odsoudil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

"Miloš Zeman překročil veškeré meze. Stoupl si na pódium vedle výkvětu současné extrémistické scény a sdělil ,svému‘ národu, že fašismus nemá nazývat fašismem, islamofobii islamofobií, rasismus rasismem a xenofobii xenofobií," napsal Dientsbier na Facebook.

Daleko ostřeji se vyjadřovaly příspěvky na sociálních sítích. Nejčastěji se objevovalo nabízené srovnání se 17. listopady roků 1939 a 1989. Diskutující tak tvrdili, že ač se tentokrát nejednalo o fyzické potlačení shromáždění studentů, tak policie stejně jednala nedemokraticky a proti smyslu svátku jehož symbolem má být právě svoboda.

Akce je podle ČTK již radnici Prahy 2 nahlášena. Během jejího průběhu vystoupí pod deskou s heslem "Kdy – když ne teď? Kdo – když ne my?" i řada řečníků a zájemci umístí květiny a svíčky. Dle mluvčího prezidenta Miloše Zemana se ze strany studentů jednalo jen o pokus se mediálně zviditelnit.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka studenti mohli přijít na Albertov jindy než v době, kdy se blížil prezidentův projev. Studenti prý mohli "položit kytičku na Albertově kdykoliv mimo předem ohlášené shromáždění". "Takto jde jen a jen o pokus o mediální zviditelnění, průhlednou propagandistickou akci ku laskavému pošimrání antizemanovského mediálního mainstreamu. Nic více," uvedl Ovčáček na svém Facebooku.

Autor: 
Oliver Jahn
Zdroj: 
echo24.cz