Datum zveřejnění: 
20. 11. 2015

Dnes večer, tedy v den, kdy vychází aktuální číslo našeho časopisu, centrum Prahy již potřetí rozzáří světelný festival Signal, který se už za svou krátkou – jen dvouletou historii – stal jednou z nejuznávanějších akcí svého druhu v Evropě. A Reflex bude při tom! NA POPULÁRNÍM "FESTIVALU SVĚTLA" BUDE LETOS K VIDĚNÍ I VIDEOMAPPING NA TÉMA REFLEX!

FESTIVALY SVĚTLA mají dlouhou historii, jako ten nejstarší evropský bývá uváděn Fete des Lumieres ve francouzském Lyonu, jenž se datuje již od roku 1643, kdy po morové ráně vyrazili přeživší občané se svíčkami na cestu k bazilice Notre-Dame de Fourviere, aby poděkovali za zachování životů. Dnes se jedná o zřejmě nejnavštěvovanější festival, který během čtyř dnů (5.–8. prosince) obvykle navštíví více než tři milióny diváků.

MEZINÁRODNÍ ROK SVĚTLA

Jako začátky videomappingu, tehdy ještě souhrnně pojmenovávaného video art, jsou uváděna šedesátá léta, tehdy však šlo jen o ojedinělé pokusy. Rozvoj nové umělecké disciplíny, tedy animace na fasády budov, přichází až někdy kolem poloviny minulého desetiletí, kdy se světelné festivaly postupně začaly objevovat i v jiných městech.

To umožnil především rozvoj technologií, animačních i projekčních, přesto dodnes přípravy hlavních videomappingových show, například projekce na kostel svaté Ludmily na náměstí Míru v Praze zabere několik měsíců. "Každý obrázek musí být nahrán v sedminásobné kvalitě oproti standardní HD, známé z televize, a jeho načtení trvá celou jednu minutu.

Takových obrázků potřebujete třeba padesát až osmdesát tisíc," upozorňuje šéf studia Macula Amar Mulabegovič, jež Prahu svou projekcí na kostel na náměstí Míru přede dvěma lety doslova ohromilo. Letošní rok UNESCO dokonce vyhlásilo Mezinárodním rokem světla a světelných technologií.
Světelné festivaly vznikly v mnoha evropských městech a do svých center pravidelně lákají statisíce diváků.

Například ve stejném termínu jako ten pražský se koná již jedenáctý ročník v Berlíně, jehož centrální projekce jsou tradičně na Braniborské bráně nebo berlínském Dómu. Proslulé jsou i Glow v nizozemském Eindhovenu (7.–14. listopadu), Licht Festival v belgickém Gentu (koná se na přelomu ledna a února) nebo Lumina v přímořském portugalském městečku Cascais, jen kousek na západ od Lisabonu.

Všechny zmíněné včetně pražského Signalu vybral britský Guardian mezi desítku nejlepších světelných festivalů v Evropě. Přitom ten nejmladší mezi nimi, Signal, jehož třetí ročník se odehraje o nadcházejícím víkendu, už vloni navštívilo téměř půl miliónu diváků.

ZAČALO TO MAPPINGEM NA STAROMÁKU

Signal se začal rodit v hlavě absolventa produkce pražské FAMU Martina Pošty téměř okamžitě, co se mu se Studiem Macula podařilo rozsvítit Staroměstskou radnici na podzim roku 2010. Samotné přípravy nakonec zabraly tři roky. Přitom rozpočet výrazně přesahující 20 miliónů korun je ve srovnání se zmíněnými festivaly vlastně minimální.

"Třetinový až poloviční," říká Pošta: "Od doby příprav naší první projekce na Staroměstské radnici je v Praze ve funkci již čtvrtý primátor. Člověk musí neustále znovu a znovu nacházet cestu k radním, vysvětlovat, co pravidelné konání festivalu může znamenat pro město, že nejde jen o zábavu pro lid, ale že to má i ekonomický přínos, a navíc, že festival je i setkání a zviditelnění umělců, s jejichž tvorbou se ti, kteří nepříliš cestují, nemají možnost běžně setkat."

Letošní ročník vedle mezi publikem nejpopulárnějších videomapppingových projekcí je postaven i na interaktivních objektech. Pořadatelé navíc slibují, že ve spolupráci s ČVUT a ze zkušeností z jiných festivalů vytvořili jasnou navigaci – jednosměrnou cestu, jak si festival projít, aby se nestávalo to, že už tak přeplněnými ulicemi centra města proudily davy desítek tisíc lidí naproti sobě. Základní festivalová trasa se prý dá běžným tempem pohodlně obejít za jeden večer.

FESTIVALOVÉ TIPY

Z interaktivních projektů zmiňme například wide/side Portugalce Joaa Martinha Moura v prostoru u Cihelny na Kampě, kde si můžete zahrávat s pohybovými linkami těla na klasickém mappingovém pozadí nebo vyzkoušet, jak na váš hlas bude reagovat obří světelný koridor v prostorách pod bývalým Stalinovým pomníkem.

Vedle petřínské rozhledny bude nasvícena a ozvučena i severní polovina Střeleckého ostrova. Na Náplavce pak francouzsko-japonské studio Nonotak připravilo přímo pro Refl ex instalaci skládající se z přibližně třiceti křížů umístěných do tří lodních kontejnerů o celkové délce necelých dvacet metrů. Obří sedmdesátimetrovou projekční síť nad Palachovo náměstí zavěsila americká umělkyně Janet Echelmanová, ale hlavním místem zájmu budou rozhodně videomappingové show.

Na Klárově vyroste patnáctimetrová nafukovací kopule. "Společně s několika dalšími evropskými festivaly jsme získali mnohamiliónový evropský grant na vyrobení obří nafukovačky, do níž si každý z nás vybírá umělce, již pro tento výjimečný prostor vytvářejí sférické, 360stupňové projekce. My oslovili legendu žánru, zakladatele skupiny Anti VJ Joanieho Merciera, který připravil projekci připomínající atmosféru svatého prostoru chrámu i strop planetária," doporučuje Pošta.

A co čeká už ikonický prostor Signalu – kostel sv. Ludmily? Fasádu výjimečné sakrální stavby rozpohybuje další z průkopníků videomappingu, maďarský umělec László Bordos na motivy hudby Jóhanna Jóhanssona, přípravy patnáctiminutové instalace prý zabraly téměř celý rok.

Autor: 
MAREK GREGOR
Zdroj: 
Reflex