Datum zveřejnění: 
20. 11. 2015

V seznamu nejprestižnějších světových univerzit, který každoročně zveřejňuje časopis Times, zabodovala Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO).

V celosvětovém žebříčku THE se umístila na 301. až 350. místě, čímž předběhla i Univerzitu Karlovu, která obsadila 401. až 500. místo (poznámka redakce přesné umístění vysokých škol se uvádí pouze u prvních dvou set míst).

Nejlepší české univerzity1. VŠB Technická univerzita Ostrava (301. 350.)
2. Univerzita Karlova v Praze (401.500.)
3. Vysoké učení technické v Brně (401.500.)
4. České vysoké učení technické v Praze (501.600.)
5. Masarykova univerzita v Brně (501.600.)

Nejlepší zahraniční univerzity podle žebříčku THE:1. California Institute of Technology (USA)
2. University of Oxford (Velká Británie)
3. Stanford University (USA)
4. University of Cambridge (Velká Británie)
5. Massachusetts Institute of Technology (USA)

Ze všech českých univerzit dopadla VŠB-TUO nejlépe.

"Srovnávacích žebříčků je více a jsem přesvědčen o tom, že skutečným úspěchem bude stabilizace našeho výsledku i v dalších letech," řekl Deníku rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák.

Univerzita se chtěla dostat mezi 400 nejlepších vysokých škol světa do roku 2020, že se jí to podaří už letos, by ještě v minulém roce vedení nenapadlo.

Hodnocení, podle kterého drží Vysoká škola báňská v rámci českých univerzit prvenství, se uskutečnilo v několika oblastech.

Hodnotila se například kvalita výuky, věda a výzkum univerzity, citace akademiků v publikacích, schopnost získávat finanční prostředky za svou činnost i počty zahraničních studentů.

"Podrobnou analýzu našeho umístění jsme nedostali, proto netušíme, jakým způsobem se žebříček sestavuje. Oslovili nás pouze s krátkým dotazníkem, většinu informací si ale získali sami," vysvětlila mluvčí VŠB-TUO Klára Janoušková.
Jediná ve čtyřstovce

Do osmistovky nejlepších vysokých škol světa se dostalo celkem devět českých univerzit. Vysoká škola báňská byla jediná z České republiky, které se podařilo umístit do první čtyřstovky.

"Důležitá pro nás není konkrétní pozice, ale to, že žebříček ukazuje naše dlouhodobé úsilí o intenzivní spolupráci s průmyslem, kvalitní uplatnění absolventů a excelenci ve výzkumu. To jsou věci, které nám zůstanou, ať už se žebříčky budou vyvíjet jakkoliv," uvedl rektor univerzity Ivo Vondrák."

http://www.denik.cz/moravskoslezsky-kraj/nejlepsi-vysoka-skola-v-ostrave-20151014-1fly.html

Zdroj: 
denik.cz