Datum zveřejnění: 
20. 11. 2015

Firmě chybí specialisté pro lakovnu i obsluha CNC strojů

Pardubice – Firma Foxconn investovala šedesát milionů korun a ze starého skladu v jejím areálu v Průmyslové ulici vznikla lakovna s novou práškovou technologií. Včera byla zahájena výroba. Jako největší problém se ukázalo sehnat zaměstnance, kteří budou nové stroje obsluhovat.

Včera otevřená lakovna umožní kromě jiného navýšit kapacitu výroby. "Doba pro výměnu barvy se zkrátila ze tří hodin na patnáct až třicet minut. Linka má lepší využití energií, je ekologičtější – při stejné kvalitě spotřebuje méně barvy," popsal výhody nového provozu Tomáš Kmošek z Foxconnu Pardubice.

Pomoc přichází ze Slovenska

Foxconn, výrobce počítačů a součástek pro komunikační a elektronická zařízení, v současné chvíli zaměstnává v Pardubicích kolem čtyř tisíc lidí a hledá přes sedmdesát nových spolupracovníků.

V celé České republice má firma celkem již přes sedm tisíc zaměstnanců, přes padesát procent z nich jsou Češi.
"Pracovní trh v Pardubicích je hodně náročný, nezaměstnanost je nízká," uvedla Jitka Kratochvílová, personální ředitelka firmy Foxconn pro EMEA region (Evropu, Střední východ a Afriku).

"Hledat zaměstnance obecně není lehké, ale kdybych měla vybrat nejtěžší pozice, jsou to pozice pro mechanickou divizi, kde ta poptávka je velká nejen od naší firmy. Jsou to specialisté, kteří pracují přímo na lakovně,na CNC strojích, ohraňovacích lisech," sdělila Jitka Kratochvílová. Firma proto musí hledat i v jiných regionech, ale snaží se zůstávat v rámci České republiky. V těchto profesích je totiž důležitá znalost českého jazyka, aby byli zaměstnanci schopni reagovat na instrukce ke strojům. "Máme tu ale i lidi ze Slovenska a dalším zdrojem pracovní síly je pro nás Evropská unie," doplnila personální ředitelka.

Studenti a žáci si vyzkouší výrobu

I kvůli obtížnému hledání zaměstnanců se firma rozhodla zorganizovat 26. a 27. listopadu akci Foxconn školám.
Ve spolupráci s Univerzitou Pardubice, ČVUT v Praze, ale i se středními školami – například Střední průmyslovou školou elektrotechnickou v Pardubicích, bude žákům základních škol a studentům středních škol představovat svou výrobu. Za dva dny se ve firmě Foxconn vystřídají stovky dětí.

"Cílem je propagovat technické vzdělávání. Studenti a žáci si během workshopů zblízka prohlédnou naše technologie a stroje," dodala Jitka Kratochvílová.

Autor: 
PAVLÍNA ROZTOČILOVÁ
Zdroj: 
Chrudimský deník