Datum zveřejnění: 
19. 11. 2015

České Budějovice – Do projektu Milenium se s mladickým elánem zapojila také Barbora Maroušková (21) z Plavu u Českých Budějovic, studentka 3. ročníku Fakulty architektury ČVUT Praha.

- Přišla jste s návrhem nové budovy filharmonie v parku Háječek v centru Českých Budějovic. Bylo pro vás snazší navrhovat změny ve městě, kde jste se narodila a které tak dobře znáte?

Každopádně to bylo trošku složitější, když znáte názory lidí na území Háječku. Nakousli jsme téma, jestli se zbourá Budvar aréna, nebo ne. Od obyvatel města jsem pak slyšela, že je to moc špatně,kam prý budou hokejisté chodit a kde budou hrát. Takže v tomto ohledu to bylo složitější, když zde člověk bydlí. Zároveň to ale byla příjemná činnost, doprovázená nostalgií, protože jsem České Budějovice znala a vyznala se tady. Pracovalo se mi tady dobře.

- Do změny Háječku jste se pustila opravdu s kuráží…

Zbourala jsem Budvar arénu i letní kino. Ave svém návrhu využívám čtvrtinu budovy společnosti E. ON. Nato, kde by měl být nový zimní stadion, jsme při práci ale nemysleli a tenhle problém jsme upozadili. Rozhodli jsme se navrhnout párdomů v centru města a zimní stadion vystrčit mimo něj, takže se tím může zabývat zase někdo jiný.

- Jak vy osobně jako častá návštěvnice města i studentka architektury vnímáte současný Háječek?

Myslím, že se zde udělalo hodně práce a že se zdejší prostor začíná konečně využívat. Znala jsem ho dřív, když zde ještě bylo centrum pro pomoc narkomanům. Je super, že je teď tady školka a malé děti a že to už není ta část města,kamse člověk bojí chodit. Viděla jsem i nějaké dřívější návrhy lidí, kteří tu chtěli postavit amfiteátr s letním kinem, a myslím, že tahle alternativa je pro zdejší místo určitě dobrý nápad.

- Která místa v rodných Českých Budějovicích máte ráda a která byste naopak hned změnila?

Samozřejmě že ráda chodím do centra a mám ráda i Sokolský ostrov. Když jsme se zamýšleli nad negativními místy z celkového pohledu města, tak je škaredě vyřešená třeba Hradební ulice, kde je parkoviště. Nelíbí se mi ani, když jdu z centra města do Stromovky, a přímo na začátku je obrovské obchodní centrum Kaufland s velkým parkovištěm, což vůbec není hezké. Ale žádné jiné místo, které by se mi opravdu ve městě hodně nelíbilo, si neuvědomuji.

- Už víte, kde byste chtěla po škole ráda pracovat?

Jsem teprve ve třetím ročníku. Ještě při škole bych chtěla odjet do zahraničí v rámci projektu Erasmus. Lákámě Francie nebo jsem přemýšlela o Japonsku či Tchaj­wanu. Určitě tam najdu i nějakou inspiraci pro svou budoucí práci tady. Ale co budu dělat, až skončím školu, to teprve uvidím. Žádnou konkrétní představu zatím nemám, to je přece jenom ještě daleko.

Autor: 
RADEK GÁLIS
Zdroj: 
Českobudějovický deník