Datum zveřejnění: 
19. 11. 2015

Praha 19. listopadu (ČTK) - Rektoři několika vysokých škol převzali záštitu nad studentskou akcí "Skutečné uctění památky 17. listopadu 1939 a 1989", která se má uskutečnit v neděli 22. listopadu na pražském Albertově. V tiskové zprávě o tom informovali organizátoři události. Pietní shromáždění pořádají studenti, kterým se nelíbí to, že policie v den oslav listopadových událostí nepustila na Albertov skupinu studentů a učitelů kvůli nahlášené demonstraci na podporu prezidenta Miloše Zemana.

Akci studentů zaštítil například rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, který byl v úterý ve skupině, kterou policisté zastavili, a jejich postup týž den kritizoval. Ve středu pořadatele podpořil příspěvkem na svém facebookovém profilu. "V neděli na Albertov přijdu a doufám, že z Brna nebudu sám," napsal a slíbil, že se pokusí z Brna zorganizovat hromadnou dopravu do Prahy.

Oficiální záštitu nad vzpomínkovým shromážděním přijali podle organizátorů také rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer, rektor ČVUT Petr Konvalinka, rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller a rektor Ostravské univerzity v Ostravě Jan Lata. Plnou podporu studentům vyjádřil také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Skupina studentů náhradní oslavu 17. listopadu ohlásila v úterý na Facebooku. Od té doby se k ní na síti připojilo víc než 10.000 lidí. Pořadatelé si stojí za tím, že nepořádají politický protest. "Událostí usilujeme pouze o důstojné připomenutí 17. listopadu, jeho hodnot a jeho památky, a rozhodně ji nevnímáme jako záminku ke komentování aktuálního politického dění i postojů jednotlivých státních činitelů," uvedl Jiří Feryna z organizačního týmu. Akce bude podle tiskového prohlášení studentů nepolitická a nenáboženská.

Zastavení studentů na Albertově v uplynulých dnech odsoudili kromě představitelů akademické obce také politici. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu prohlásil, že policisté mohli udělat výjimku a studenty na Albertov pustit.

Opačný postoj zastává mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Už v úterý řekl, že studenti mohli na Albertov kdykoliv jindy během dne. Ve středu ve vysílání České televize prohlásil, že příchod studentů několik hodin před začátkem prezidentské akce byl řízenou provokací. Pozastavil se také nad tím, že u incidentu byl redaktor České televize s kameramanem.

Zdroj: 
CTK