Datum zveřejnění: 
18. 11. 2015

Nejlepší čeští vysokoškoláci a významné osobnosti české vědy si z Plzeňska odnesly ocenění od Hlávkovy nadace. Hlávkovy medaile se udělují už od roku 1996.

Významné osobnosti české vědy a nadějní studenti vysokých škol si na zámku v Lužanech na jižním Plzeňsku převzali ceny a medaile Josefa Hlávky. Pravidelně je uděluje nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. 

Nadace funguje už 101 let bez přerušení. Přežila totalitní režimy a do dnešních dnů plní velkou část Hlávkova odkazu. Ceny a medaile Josefa Hlávky se tradičně udělují před státním svátkem 17. listopadu, symbolika je zřejmá. 

„Povstat proti nacistům takovou formou, jak to udělali studenti, je něco nesmírně udatného, protože to bylo povstání proti lidským bestiím. Já mám dva super významné body v životě, první je konec druhé světové války a druhý je soumrak reálného socialismu. To je ten 17. listopad podruhé, pro mě jsou to oba velesvátky," připomněl události z roku 1939 čestný předseda Akademie věd České republiky Rudolf Zahradník. 

Medaile Josefa Hlávky se udělují od roku 1996 na návrh rektorů předních univerzit a Akademie věd nestorům a vůdčím osobnostem vědy za jejich celoživotní vědeckou a pedagogickou práci a také za šíření dobrého jména české vědy ve světě. Je spojena navíc s odměnou padesát tisíc korun. 

Letos je získali dramaturg Miloslav Klíma, chemik a fyzik Mojmír Šob, bývalý rektor Českého vysokého učení technického Václav Havlíček, chemik Jan Velíšek a právník Petr Tröster. In memoriam ji obdržel lékař a biochemik Jiří Kraml. 

Nadace kromě medailí udělovala i Cenu Josefa Hlávky 

Získalo ji téměř 50 nejlepších studentů pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladých talentovaných vědců Akademie věd. Také oni byli ohodnoceni i finančně, každý dostal 25 tisíc korun. Cenu Josefa Hlávky si odnesl i Petr Pokorný z fakulty stavební z ČVUT v Praze

„Tak samozřejmě jako každý doktorand mám touhy přispět něčím novým, zjednodušit určité postupy, aby byly využitelné v praxi. Já jsem se o možnosti toho ocenění dozvěděl už před několika lety a jsem nesmírně rád, že mě rektor ČVUT jmenoval, protože je to takové jedno z těch uznání vědeckými špičkami v republice a toho si vážím velmi, velmi moc," svěřil se oceněný Petr Pokorný, jehož oborem je aplikovaná optika. 

Cenu získal za publikační výsledky, za práci během magisterského a bakalářského studia. Zabývá se měřením tvarů a topologií jednotlivých prvků, které jsou dále používány v systémech, jako jsou kamery, fotoaparáty a podobně. A jak dokazují i další ocenění, zájem mladých lidí o vědu stále roste. 

„Věková struktura v akademii věd je poměrně nevyrovnaná v tom, že tam jsou velice silné ročníky, kterým je 55 a více let, pak je tam velká mezera, to jsou lidé, kterým bylo na začátku 90. let kolem pětadvaceti, kteří se rozhodovali o tom, jestli budou pracovat dál ve vědě nebo se vrhnou na komerci a řada těchto lidí odešla a ti tam dneska chybí. Mladí lidé, to znamená postdoktorandi, doktorandi, těch se objevuje opět víc. Jsem docela optimistický, co se týče budoucnosti výzkumu na Akademii věd," potvrdil místopředseda Akademie věd České republiky Jan Šafanda. 

Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových pak přidělila i trvalé legáty. Tradiční dotace 100 tisíc korun šla městu Přeštice na podporu školství a kultury, dalších sto tisíc putovalo Národnímu muzeu v Praze a 80 tisíc korun získalo gymnázium Klatovy na podporu talentovaných studentů. 

Nadace disponuje majetkem několika set milionů korun, hlavně v nemovitostech. Za posledních 20 let přiznala její správní rada studentům, vědcům a umělcům nadační příspěvky za desítky milionů korun. 

Autor: 
Martina Klímová
Zdroj: 
rozhlas.cz