Datum zveřejnění: 
13. 11. 2015

Kaznějov, Mrtník – Řidiči, kteří jezdí po silnici mezi Kaznějovem a Mrtníkem, možná ani netuší, že se pneumatiky jejich automobilů právě převalují po technologické novince. Povrchu, jenž vozovku nově pokrývá, se říká čtyřbarevný asfalt.

Proč čtyřbarevný? Název vznikl podle čtyř různých přídavků, jež se do asfaltové hmoty přimíchávají, z nichž vůbec nejdůležitější jsou ovšem dvě – granulovaná guma a recyklovaný asfalt. Díky těmto příměsím si teď všichni od povrchu slibují velké věci.

Silnice je od včerejška oficiálně otevřená. "Jde o důležitou spojnici silnic I/27 a II/205, na níž je teď opraven zhruba 2,7 kilometru dlouhý úsek," řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Bauer. Stavba stála 28 milionů korun. "21 miliony se na ní podílel Státní fond dopravní infrastruktury, sedmi miliony Plzeňský kraj.

Kdyby se silnice opravovala klasickou metodou, byl by rozpočet zhruba stejný. V tomto případě se ovšem počítá s úsporami do budoucna, protože nová metoda má prodloužit životnost komunikace. Bude se to průběžně sledovat," slíbil.

Protože jde o novinku, o jejímž využití v běžné praxi se teprve rozhodne, podílel se na stavbě také tým vysoké školy České vysoké učení technické v Praze. "Těší nás to," nechal se slyšet Petr Mondschein ze stavební fakulty. "Na stavbu bylo použito 60 procent recyklátu, který by měl zlepšit elastické chování povrchu. Dva kratší úseky se na této komunikaci dělaly už před třemi lety a dnes jsou v perfektní stavu," řekl.

Ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Pavel Panuška doplnil, že v kraji se v letošním roce opravilo 500 kilometrů silnic, z toho 300 novými technologiemi. "Životnost této nově opravené silnice by se měla prodloužit o 50 procent a já tomu věřím. V takovém případě jsou úspory jisté.

U sousedů v Bavorsku to tak funguje," uvedl. Za novými technologiemi často stojí firma Froněk. U Kaznějova je tomu také tak. "Plzeňský kraj nám přeje a většinu novinek zkoušíme tady. Je to odvaha, protože ne vždy musí všechno vyjít, ačkoliv zatím vždycky vyšlo," řekl provozní ředitel firmy Kamil Hrbek.

Starostka Mrtníku Marie Kováříková doufá, že silnice vydrží co nejdéle: "Mnoho našich občanů už její stav oceňuje. Naprostá většina těch, kteří jezdí do zaměstnání, jezdí právě tudy směrem na Kaznějov."
 

Autor: 
PAVEL KORELUS
Zdroj: 
Plzeňský deník