Datum zveřejnění: 
13. 11. 2015

Písek – Na mimopražskou základnu ČVUT v nedalekém Temešváru vyrazili ve druhé polovině října vybraní žáci ze tříd A2. E a C2. E Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek. Akce s názvem S matematikou a s fyzikou v Temešváru se konala po celý pracovní týden od pondělí 19. do pátku 23. října a pořádala ji Fakulta elektrotechnická ČVUT Praha.

Účastníci se zde naučili spoustu nových věcí a seznamovali se s fyzikou i matematikou trochu jinak. První den byly na programu dvě přednášky, přičemž jedna z nich pojednávala o lidském oku. Na programu totiž bylo téma nazvané Fyzika a fyziologie smyslů.

Další den se střídaly další stejně zajímavé přednášky s besedami a pak následovala prohlídka okolí Temešváru. I po zbylé dny se všichni vzdělávali a v pátek byly vyhodnoceny samostatné práce, které prokázaly, jak účastníci všechny informace pochopili (a možná i nepochopili) a zda nové poznatky správně vstřebali. Pak byly účastníkům rozdány certifikáty a čerství absolventi zajímavého programu se vraceli zpět domů.

Celá pětidenní vzdělávací akce byla velice zdařilá a splnila očekávání studentů. "Jedinou škodou byl fakt, že kvůli špatnému počasí jsme si nemohli užít krásy noční oblohy při jejím pozorování, které bylo do programu zahrnuto na všechny večery a pojmenováno jako Astronomické pozorování v případě hezkého počasí. Ale i tak jsme odjížděli spokojení a všem pořadatelům patří dík za umožnění přínosné mimoškolní aktivity, kterou všem doporučujeme." Takto shrnuli žáci SPŠ a VOŠ Písek své zážitky z akce.

Jan Kyrku, Tomáš Viktora, Nichita Hincu, Petra Kvěchová a Ondřej Sellner – žáci z A2. E

Zdroj: 
Písecký deník