Datum zveřejnění: 
13. 11. 2015

Velkolepé, zážitkové, nevšední. Tak by se daly shrnout prezentace, s nimiž se české i zahraniční vysoké školy představily na brněnském výstavišti.

BRNO / V prostorách tradičního veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání minulý týden vyrostlo 108 samostatných expozic. Středoškoláci si tak na brněnském výstavišti mohli své budoucí studijní směřování vybrat ze 488 fakult a více než 4 000 oborů. A vystavovatelé se je snažili zlákat nejen nabídkou programů, ale také stánky a interaktivními atrakcemi, jež by se neztratily ani na světových výstavách.

"Úroveň prezentací se každoročně zlepšuje. Vystavovatelé už získali řadu zkušeností, které při přípravě stánků zužitkovávají. V prostředí výstaviště se skvěle orientují, vědí, čím studenty nalákat, a nesoustředí se pouze na výčet suchých informací," zhodnotil ředitel veletrhu Pavel Mikula. Od úterý do pátku hrály pavilony G1 a G2 všemi barvami a na výstavní ploše návštěvníci viděli i mnohdy nečekané ukázky.

"Jsem tu potřetí. Letos mě ale překvapilo, jak velké a působivé jednotlivé stánky jsou," popsal olomoucký student Dan Eliáš, který se chystá na technický obor. I proto nejvíce času strávil v expozici ČVUT.

Vysoký stánek pražské technické univerzity s modrou vstupní branou v Brně zaujal většinu návštěvníků. Vyhrál totiž soutěž o nejlepší expozici celého veletrhu. Učitelé i studenti ČVUT tam prezentovali nejen výsledky svých výzkumů, ale také zajímavé přístroje a roboty. Velkou pozornost například přilákal drobný robot vybavený třemi složitými senzory, který dokáže během pár minut sestavit Rubikovu kostku.

Fronty se tvořily také u multifunkčního leteckého simulátoru, na kterém pracují studenti elektrotechnické fakulty. "Středoškoláci jsou na veletrhu zahlcení spoustou informací. U nás se mohli odreagovat a vyzkoušet si roli pilota," dodal posluchač ČVUT Jindřich Král. Přestože studenti měli tradičně největší zájem o jazyky, společenské vědy, práva a medicínu, právě často opomíjené technické obory svými ukázkami lákaly nejvíc.

A podle organizátorů i díky tomu pomalu získávají větší pozornost. V expozici Vysoké školy báňské z Ostravy se studenti třeba seznamovali s oborem mechatronika, což je kombinace mechaniky, elektroniky a výpočetní techniky. "Přivezli jsme čtyřkolku na elektrický pohon, elektromobil nebo superpočítače. Nejoblíbenější je speciální kolo, které prostřednictvím šlapání ukazuje, kolik práce musíte vynaložit na ohřátí vody nebo rozsvícení žárovky," vysvětlila Jana Vrtková, vedoucí stánku Vysoké školy báňské.

Přírodovědné obory z celé republiky zájemcům umožnily nahlédnout pod mikroskopy a spatřit život nejmenších živočichů nebo strukturu látek. Někteří v Brně dokonce představili terária se živými zvířaty, mezi návštěvníky se tak procházeli mladí sokolníci, z jejichž ramenou na okolní svět dohlíželi nádherní dravci.

Naopak humanitní studia se prezentovala zkušenostmi a zážitky současných studentů, kteří budoucím spolužákům umožnili nahlédnout do zákulisí studia skrze vyprávění, videa i webové aplikace, jež zájemce zavedly přímo na chodby některých fakult. Univerzita obrany zase před pavilon přistavila těžkou vojenskou techniku.

Na dvaadvacátý ročník veletrhu Gaudeamus přišel i Tomáš Slavíček, který třetím rokem ve Zlíně studuje grafiku a design. "Vybírám si tady magisterský program. Jako grafika mě samozřejmě zajímá, jak jednotlivé expozice vypadají a které školy si na nich daly záležet," řekl. Podle něj je z jednotlivých stánků znát, že vizuální podoba funguje na studenty jako důležité lákadlo, a tak vysoké školy přípravu expozic nepodceňují.

Zdroj: 
5plus2