Datum zveřejnění: 
11. 11. 2015

Zastávka jako rukojmí. Místním došla trpělivost.

Asi padesátičlenný dav s transparenty a pod dohledem policie přejde přes přechod nedaleko zastávky Ládví. Na ostrůvku tramvaje se demonstranti otočí a s výkřiky "Jeďte do Letňan!" jdou zas zpátky. Minutovou blokádou dávají najevo, že jsou proti tomu, aby na zastávce Ládví končily příměstské autobusy z Mělnicka a Neratovic.

Blokádu si včera ráno zopakovali hned několikrát. "Nechceme, aby zkolabovala doprava, proto jsme provedli jen krátké blokády," popsal protest Adam Véle z iniciativy Ládví není autobusák. "V Letňanech je autobusové nádraží, proč tedy příměstská doprava nemůže končit tam?" ptá se Véle.

V jednu chvíli u přechodu stály hned čtyři autobusy a motoristům začala docházet trpělivost. Troubení se střídalo s nadávkami. Nervy ruply i řidičům autobusů a ti otevřeli dveře a začali pouštět cestující ještě před zastávkou přímo do silnice.

Na chodníku u přechodu se tak sešli naštvaní cestující a demonstranti. "Taky jsem proti tomu, aby do Ládví zajížděly příměstské autobusy, ale nepřijde mi jako dobrý nápad brát si lidi jako rukojmí," povzdechla si Milada z Prahy 8, která musela kvůli demonstraci vystoupit z autobusu pár metrů před zastávkou. Ale hlavně o pár minut později, než doufala.

Ládví není autobusák, tvrdí odpůrci

Letos v dubnu začala fungovat takzvaná integrace Mělnicka a Neratovic do systému Pražské integrované dopravy. Na zastávce v Ládví tak již sedm měsíců staví o sto autobusů víc než před změnou.

- S dopravní novinkou nesouhlasí část obyvatel Prahy 8

Proti integraci sepsali petici.

- Příměstské autobusy v Ládví se nelíbí ani zastupitelstvu osmé městské části.

- Zda je Ládví nejlepším možným řešením, kde příměstské autobusy mají stavět, rozhodne studie ČVUT.

- Magistrát a Ropid chtějí oficiálně s výsledky studie seznámit obyvatele Prahy 8 začátkem prosince.

Autor: 
MAREK HÝŘ
Zdroj: 
metro