Datum zveřejnění: 
9. 11. 2015

Téměř stovka týmů bojuje v sedmém ročníku Robosoutěže, kterou pořádá České vysoké učení technické.

Letošním úkolem byl požární zásah. O hašení se ale starají roboti vytvoření tříčlennými středoškolskými týmy ze stavebnice Lego.
První čtvrtina přihlášených účastníků si soutěž okusila v pátek v rámci prvního předkola. Další tři budou následovat ve zbývajících listopadových pátečních dnech.

Všech 96 přihlášených týmů má za úkol sestavit a naprogramovat robota tak, aby v časovém limitu bez jakékoliv další pomoci eliminoval co nejvíce ohnisek požárů na hrací ploše. Bude na ní náhodně rozmístěno jedenáct rozmanitých překážek.

Vítězem úvodního klání se stal D. M. N. Team ve složení Dominik Frolík, Dominik Herák a Ondřej Marinčák ze soukromé střední školy pro marketing a ekonomiku podnikání v Mostě. Druhý skončil tým MALU z VOŠ a SPŠE v Olomouci, který byl pro první předkolo přihlášen jen jako náhradník. Na třetím místě se umístil tým Wait For ze SPŠS a JŠ v Kolíně.

Všechny tři týmy se mohou těšit na účast ve dvanáctičlenném prosincovém finále v rámci předmětu Roboti. Navíc poměří síly se studenty prvního ročníku bakalářského programu Kybernetika o atraktivní ceny.

Podle pořadatele soutěže Martina Hlinovského z katedry řídící techniky ČVUT se organizátoři snaží pro soutěžící vymyslet neotřelé, ale náročné zadání.
"Za uplynulých šest let již studenti zvládli vyřešit úlohy Bludiště, Sumo, Balancování s míčkem, Mobilní most, Sbírání míčku a Pac-man. Vždycky nás mile překvapí množství konstrukčních řešení a vynalézavost studentů," uvedl Hlinovský.

Robosoutěž v kostce Letošní sedmý ročník začal minulý pátek. Další kola se konají po celý listopad. * Finále, kde se středoškolští roboti utkají s výrobky univerzitních týmů, je naplánováno na 18. prosince. * Robosoutěž se koná také pro děti ze druhého stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

Zdroj: 
čtk