Datum zveřejnění: 
6. 11. 2015

Roboti vytvoření tříčlennými středoškolskými týmy z určené stavebnice Lego budou likvidovat modelová ohniska požárů. Právě požární zásah je totiž soutěžním úkolem sedmého ročníku Robosoutěže, kterou pořádá Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). ČTK to dnes sdělila mluvčí univerzity Andrea Vondráková.

Do soutěže se přihlásil maximální počet 96 týmů. Všechny mají za úkol sestavit a naprogramovat robota tak, aby v časovém limitu bez jakékoliv další pomoci eliminoval co nejvíce ohnisek požárů na hrací ploše. Bude na ní náhodně rozmístěno jedenáct překážek představujících školy nebo kameny.

Podle pořadatele soutěže Martina Hlinovského z katedry řídící techniky se organizátoři snaží pro soutěžící vymyslet neotřelé, ale náročné zadání. "Za uplynulých šest let již studenti zvládli vyřešit úlohy Bludiště, SUMO, Balancování s míčkem, Mobilní most, Sbírání míčku a PAC-MAN. Vždycky nás mile překvapí množství konstrukčních řešení a vynalézavost studentů," uvedl v tiskové zprávě.

První ze čtyř předkol se uskutečnilo dnes. Finále, kde se středoškolští roboti utkají s výrobky univerzitních týmů, je naplánováno na 18. prosince. Robosoutěž se koná také pro děti ze druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Finále jejího loňského ročníku se uskutečnilo na jaře.

Zdroj: 
CTK