Datum zveřejnění: 
1. 11. 2015

V sobotu se v Praze sešli zástupci čtvrté nejsilnější frakce Evropského parlamentu – Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Hlavním tématem byla otázka role evropských měst jako cílových destinací imigrační vlny. Přítomní starostové evropských hlavních měst se shodovali na tom, že je důležité propojovat politiku s menšími podnikateli a také univerzitami. Dalo by se říci, že právě města a obce realizují národní politiky, proto si předávají své zkušenosti.

Podle primátorky Prahy Adriany Krnáčové metropole usnula na vavřínech a v minulých obdobích se nevěnovala evropským trendům. "Praha se musí stát lídrem v inovační strategii a musí vytvářet podmínky. Místní samosprávy se musí podílet finančně a také musí inovace umožňovat. Musíme také pracovat s univerzitami," řekla v sobotu Krnáčová. Zatím jsou podepsaná už dvě memoranda s Univerzitou Karlovou a ČVUT. Další se chystá se zemědělskou univerzitou.

Problém s inovacemi v Praze potvrdilo také snížení ohodnocení metropole co do péče o tyto projekty. Peníze na rozvinutí nových projektů a mladých nadaných lidí půjde z fondu pro rozvoj vědy a výzkumu. "Chtěla bych motivovat i pražské společnosti, aby přispěli do dalšího fondu, který chceme vytvořit. Například dopravník podnik by se měl zamyslel, jak posunou společnost do 20. století. Chytré hlavy by jim mohly vymyslet nové technologie. Už také pracujeme na otevření dat i pro podnikatele, které by je mohli využít pro svůj byznys," dodala.

V metropoli se nachází několik budov, které by magistrát mohl poskytnout pro sídla inovačních projektů. Pronajímali by je za nízký nebo symbolický poplatek. Velice reálně uvažuje vedení Prahy o paláci Adria. Krnáčová je ve spojení se správou majetku, která by vypracovala seznam použitelných budov.

Mnohde totiž jsou ještě nevyřešené majetkové vztahy. Na druhou stranu také budovy nemusí být v požadovaném stavu. "V podobném inkubátoru jsem pracovala. Je to vzájemné obohacování těch, kteří tam spolu pracují," uzavřela.
 

Autor: 
PAVLA JANOUŠKOVÁ
Zdroj: 
pražský deník