Datum zveřejnění: 
29. 10. 2015

Prezident vyznamenal celkem 35 osobností u příležitosti státního svátku. Čtyři z nich se ve čtvrtek sešli v Hyde Parku České televize a prozradili, že si ocenění velmi váží. Biskup František Radkovský, jenž byl také vyznamenán, sdělil, že lidská ocenění jsou s vyznamenáním božím jen drobností. V České televizi zaznělo, že je česká společnost rozdělená a částečně k tomu přispívá i prezident Zeman, byť je to prý velmi moudrý muž.

Lesník, přírodovědec Jiří Mánek, proděkan pro rozvoj a výstavbu z Fakulty dopravní ČVUT Petr Moos, lékařka a zakladatelka Českého hospicového hnutí Marie Svatošová a katolický biskup František Radkovský zavítali do čtvrtečního Hyde Parku České televize. Co spojuje právě tyto osobnosti? Vyznamenání přebrané z rukou prezidenta Miloše Zemana, které obdrželi u příležitosti státního svátku 28. října.

Společnost je příliš rozdělená, musíme hledat kompromis

Hosté se shodli na tom, že ocenění nečekali, velmi si ho váží, ale život jim to prý nezmění. Budou dál pokračovat v činnosti, kterou dělali dosud. Biskup Radkovský prozradil, že váhal, zda poctu přijme. "Odměna lidská je nesrovnatelně menší než odměna božská," poznamenal host. Za pozitivní považuje, že prezident v podstatě ocenil církevní snahy pomáhat uprchlíkům. "Naše společnost se totiž ohání křesťanskými hodnotami, ale moc z nich neplní," posteskl si biskup.

Podle Moose mohlo být vyznamenáno ještě více vědců. Nijak zvlášť se ale nechtěl vyjadřovat k rozhodnutí rektorů vysokých škol nejít na ceremoniál. "V naší společnosti nám chybí, že neumíme hledat kompromisy, nacházet konsenzus. Naše studenty ale učíme, aby hledali řešení, která neurazí," prozradil.

Marie Svatošová doplnila, že dnes za hospicovým hnutím v Česku stojí už tisíce lidí, kteří si zaslouží ocenění. Snad si lidé více všimnou práce, kterou tito lidé odvádějí. Sama o podporu poprosila i prezidenta, ale je si vědoma toho, že se doba rychle posouvá kupředu, a zatímco se dnes mluví o vyznamenaných osobnostech, za týden už budou ve společnosti rezonovat jiná témata.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Mánek. Rozdělení společnosti se ukazuje i na sporech o Národní park Šumava. K rozdělení nakonec přispěl i prezident Zeman, který se v projevu vymezil proti "zeleným aktivistům". "Pan prezident je velmi moudrý muž a volí slova, jaká volí, ale já bych je nepoužil," konstatoval Mánek. Prezident tím prý také vzkázal obyvatelům Šumavy, že na ně nezapomněl.

Vyznamenání komunistického funkcionáře Miroslava Tomana

Především pravicoví politici kritizovali udělení státního vyznamenání Miroslavu Tomanovi staršímu, komunistickému ministrovi zemědělství. Hosté České televize byli mnohem smířlivější. "Je věc prezidenta, koho si vybere," poznamenal biskup Radkovský. Ve stejném duchu se vyjádřili i další hosté. "Necítím se kompetentní vyjadřovat se k výběru prezidenta," doplnil Mánek.

Moos zdůraznil, že je technik, takže si netroufne hodnotit volbu osobností, které se Zeman rozhodl vyznamenat. "Tyhle otázky mě vyvádějí z míry a nechce se mi na ně odpovídat," zaznělo také od proděkana dopravní fakulty Moose, který se podle vlastních slov snaží pracovat ve prospěch republiky a nechce soudit jiné lidi.

"V minulosti velké většiny lidí najdeme věci, se kterými nemusíme souhlasit, ale jestliže se pokoušejí o změnu chování, je třeba to uznat," konstatoval biskup s tím, že Toman zřejmě dal práci řadě lidí, a to je jistě pozitivní. Musíme si uvědomit, že v komunistické straně byly statisíce lidí a není správné odsuzovat je všechny. "Já bych vybral jiné osobnosti, ale nevybíral jsem je já, vybíral je pan prezident," podotkl Radkovský.

Řekl také, že se brání tomu, aby mu vyznamenání bylo uděleno, a více k tomu říci nechtěl. "Komu tím pomůžeme, když se vzájemně budeme pomazávat blátem. Mně jde spíše o to, co můžeme udělat dobrého," doplnil už trochu rozzlobeně.

Prezident představuje určitý symbol státu a státní vyznamenání se dávají proto, aby povzbudily občany k dobré práci. To, zda je udělili Miloš Zeman, Václav Klaus či Václav Havel, je vedlejší. Podle Mosse si vyznamenání zaslouží i matka samoživitelka, která je neustále v jednom kole, aby uživila své děti. Ta si vyznamenání určitě zaslouží.

http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=405783
 

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz