Datum zveřejnění: 
29. 10. 2015

Po sedmiletém výzkumu stvořil tým z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) unikátní zařízení Wave.
Počítá s tím, že každý dům či malý podnik by mohl mít svou vlastní elektrárnu.
Nápad si vysloužil ocenění v soutěži E.ON Globe Award.

Před sedmi lety přišel Jakub Maščuch s myšlenkou vývoje zařízení, které by bylo schopné jak zásobovat domácnosti levnou elektřinou z biomasy, tak například využít odpadního tepla z průmyslových procesů. Přemluvil vysokou školu, aby mu výzkum umožnila, sestavil tým, vzdělával se a sehnal peníze. Výsledkem je Wave 10, unikátní jednotka na využití odpadního tepla. Prodávat se začne v příštím roce.

Za svůj výkon letos dostal Maščuch s týmem z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) od místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka cenu E.ON Globe Award v kategorii Nápad. Ceně se přezdívá "ekologický Oscar".

HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin najdete také na Twitteru.

"Myšlenka, že bychom začali vyvíjet vlastní technologii jako základ pro různé aplikace, vznikla v roce 2008, když jsem začínal doktorské studium na Fakultě strojní ČVUT. Do studia jsem šel s praktickými zkušenostmi s přípravou investic v teplárenství. Viděl jsem, že je tam poptávka po určitém druhu technologií, která není uspokojená a jíž se ani nikdo ve světě nevěnuje," popisuje začátky Maščuch.

Prosadit tento nápad na univerzitě ale nebylo vůbec jednoduché. Šlo o úplně novou myšlenku a ty většinou šanci nedostávají. "Naštěstí nás celou dobu podporoval pan docent Michal Kolovratník z Ústavu energetiky ČVUT. Ví, že univerzita je tu od toho, aby prošlapávala nové cesty," chválí si Maščuch.

Technologie, které dnes v energetice používáme, jsou většinou více než padesát let staré. Odlišný je i přístup spotřebitelů. Ptají se, jestli si elektřinu nebo teplo nemůžou vyrobit sami. "Pokud do toho zahrneme i snahu spořit primární energetické zdroje, nejlepším řešením je kombinovaná výroba elektřiny a tepla. Každý dům či malý podnik tak potřebuje svůj zdroj," míní Maščuch. Tímto směrem se také ubíral jeho výzkum na Wavu.

Slovnaft nekoupí od italského Enelu jeho podíl ve společnosti Slovenské elektrárne - čtěte ZDE

Základem zařízení je takzvaný organický Rankinův cyklus. Zatímco před sedmi lety, kdy začal Wave vznikat, bylo použití tohoto cyklu v zařízeních nízkého výkonu poměrně novinkou, v průběhu výzkumu Maščuchova týmu se začalo intenzivně řešit také ve světě. V říjnu se zúčastnili teprve třetího celosvětového semináře o organických Rankinových cyklech a připravují řadu mezinárodních projektů.

Myšlenka je přitom poměrně jednoduchá. "Jakýkoli průmyslový proces je vlastně jen ohřívání a zchlazování materiálu. Vstup energie, která se na konci bez dalšího užitku vypustí. Přitom by se často dala využít. Odpadní teplo nevypustím rovnou do vzduchu, ale znovu využiji. Podobné je to s palivy. Proč by měl kotel na biomasu produkovat pouze teplo, když může i elektřinu?" ptá se Maščuch.

Podobná zařízení už vznikla, ale jejich rozšíření zabránila příliš vysoká cena. Zařízení Wave mají sloužit pro malé podniky či bytové domy. Jeho výhoda je, že je levnější, menší a jednodušší než konkurence.

Stát přidá na podporu elektřiny a tepla. Vláda schválila šest miliard navíc - čtěte ZDE

To, že se podařilo univerzitní výzkum přetavit v komerční výrobek, je spíše výjimečné. "Jsou za tím stovky schůzek s různými lidmi, museli jsme to připravit tak, aby to dávalo smysl jak technologicky, tak finančně. V mém týmu jsou byznysmeni. Vědci nikdo investiční peníze nedá," říká Maščuch.

http://http://domaci.ihned.cz/c1-64799960-kazdy-dum-muze-mit-svou-elektrarnu-rika-tym-z-cvut-ty-jejich-se-budou-prodavat-uz-pristi-rok
 

Autor: 
Markéta Hronová
Zdroj: 
ihned.cz