Datum zveřejnění: 
17. 10. 2015

Posedmé se letos dočkaly ocenění nejlepší české projekty, které pomáhají chránit životní prostředí a šetřit energie. Vítězem soutěže E. ON Energy Globe Award ČR se v hlasování veřejnosti stalo vzdělávací centrum TEREZA. Od 90. let minulého století organizuje TEREZA unikátní ekologické projekty pro základní a střední školy.

V České republice jde dnes o vzdělávací programy Ekoškola, GLOBE a Les ve škole, na nichž se aktivně podílí přes 4 000 učitelů. Vzdělávací programy jsou akreditovány Ministerstvem školství, v současnosti je do nich zapojeno přes 730 škol a více než 94 000 dětí. Celkový vítěz bude Českou republiku zastupovat na světovém finále soutěže. Na slavnostním vyhlášení E. ON Energy Globe Award ČR bylo také uděleno několik speciálních ocenění.

Za svůj přínos byl oceněn architekt Aleš Brotánek, který se už od 90. let minulého století snaží prosazovat koncept nízkoenergetické a pasivní výstavby. Vyhlášena byla též kategorie Nápad, která hodnotí doposud nezrealizované projekty ve fázi myšlenky. dborníci ocenili nápad na mikroelektrárnu WAVE, která by měla umožnit vyrábět z biomasy teplo i elektrickou energii. Nápad výzkumného týmu odborníků ČVUT v Praze je zaměřen na domácnosti a malé podniky.