Datum zveřejnění: 
13. 10. 2015

Vláda bude v pondělí projednávat návrh na jmenování asi pěti desítek nových profesorů. Na vyřešení své situace přitom stále čeká trojice kandidátů z minulé skupiny, které odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. S hlavou státu by kvůli nim měli jednat ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a zástupci rektorů vysokých škol. Termín schůzky zatím není stanoven.

Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy v Praze a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou odmítá Zeman jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Dotčené vysoké školy i ministerstvo školství trvají na tom, že všichni splnili veškeré zákonné podmínky pro jmenování.

Schůzka ve formátu ministr, prezident a rektoři se na Hradě uskutečnila už na konci května. Tehdy se jí jako šéf resortu zúčastnil Marcel Chládek (ČSSD). Večer po jejím skončení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že navrhne jeho odvolání z ministerské funkce.

Na postoji hlavy státu se nic nezměnilo a žádný posun nepřineslo ani srpnové jednání v Lánech za účasti nové ministryně Valachové. Dohodla se na něm jen další schůzka na Hradě. "Proběhne pracovní večeře s panem prezidentem republiky, rektory a se mnou na Hradě. Aktuálně se ladí termín," napsala dnes ČTK ministryně.

Pokud vláda v pondělí schválí všechny návrhy na nové profesory, dostane se na stůl prezidenta Zemana dalších asi pět desítek jmenovacích dekretů. Předsedové vědeckých a uměleckých rad veřejných vysokých škol tyto návrhy předkládali ministerstvu školství do konce července. Nejvíce kandidátů mají Univerzita Karlova, Univerzita Palackého v Olomouci a České vysoké učení technické v Praze.

http://www.epravo.cz/zpravodajstvi/vlada-bude-jednat-o-dalsich-profesorech-tri-nejmenovani-cekaji-99249.html

Zdroj: 
epravo.cz