Datum zveřejnění: 
10. 9. 2024
Vytěžit, či nevytěžit území určené pro výstavbu? Jak navrhnout výstavbu efektivně s ohledem na investiční náklady i provoz? Jak uspokojit zájmy všech zainteresovaných stran rozvoje nemovitostí? Tyto a další otázky řeší kurz celoživotního vzdělávání „Development nemovitostí – budova“, který je součástí nového programu celoživotního vzdělávání ČVUT v Praze. Uskuteční se od října 2024 do ledna 2025, ukončen je mezinárodně uznávaným certifikátem.

Kurz reaguje na společenskou potřebu prohloubení znalostí z oblasti developmentu nemovitostí, a to pro soukromé společnosti, státní správu i samosprávu. Svým obsahem přispívá k optimalizaci využití nemovitostních aktiv, a tím ke zvýšení ziskovosti investic i efektivity procesů plánování a výstavby. Zároveň je jeho cílem přispět k vzájemnému porozumění a zlepšení spolupráce mezi subjekty veřejného a soukromého sektoru v oblasti trhu s nemovitostmi a tvorby vystavěného prostředí.

Se zrušením systému centrálního plánování jsme odmítli i plánování jako takové, čím jsme získali jakýsi neplánovaný development. Ten vyvolal zpětnou reakci, a to nezřídka v podobě odmítání rozvoje obecně. Ovšem aby prostředí fungovalo, potřebuje trvalé investice a péči," říká profesor Michal Kohout z Fakulty architektury ČVUT v Praze, pověřený garant studijního programu Integrated Urban Development.

Jedinečnost programu spočívá zejména v integraci různorodých oblastí nemovitostního trhu. Svým zaměřením je vhodný pro ty, kteří se podílejí na formování vystavěného prostředí, výstavbě či správě nemovitostních aktiv (např. architekti, koncepční pracovníci, developeři, investoři, pracovníci oddělení investic či správy majetku, experti pohybující se v oboru, vlastníci nemovitostí a další).

„Development sdružuje lidi z naprosto různých oborů. Nedá se dnes plnohodnotně vystudovat, proto do něj vstupují lidé ze svých původních profesí. Velice úspěšnými developery jsou pak zejména ti, kteří uspěli ve svém původním oboru a z různých důvodů se rozhodli posunout dál,” shrnuje Tomáš Kadeřábek, ředitel Asociace developerů.

Pilotní kurzy se konaly v letech 2023 a 2024. Na kurzu spolupracuje Pražská developerská společnost p. o. Účastníci tak budou mít šanci získat informace a praktické dovednosti přímo od Petra Urbánka, ředitele PDS, které nabyl díky dlouholeté praxi v oblasti rezidenčního i komerčního developmentu i aktuálně probíhající přípravě výstavby bytů pro hlavní město Prahu. Odborným partnerem je i Asociace developerů a záštitu převzal doc. Ing. arch. Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Prahy pro oblast územního rozvoje a územního plánu.

Přihlášky na nový kurz “Development nemovitostí – budova” jsou otevřeny do konce září 2024. Kurzy pořádá Fakulta architektury ČVUT ve spolupráci s Masarykovým ústavem vyšších studií ČVUT. Podrobnější informace naleznete na https://www.fa.cvut.cz/cs/uchazeci/celozivotni-vzdelavani/development-nemovitosti 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Pavel Krupík
E-mail: 
pavel.krupik@cvut.cz