Datum zveřejnění: 
20. 5. 2024
Národní centrum Průmyslu 4.0 ve spolupráci s FEI VŠB-TUO, ŠKODA AUTO a.s. a platformou Technologická gramotnost přivítalo 20. května téměř dvě stovky studentů z ostravských základních a středních škol v rámci vzdělávací akce o moderních technologiích. Součástí celodenního programu byla nejen interaktivní přednáška o praktickém využití nových technologií, ale i komentovaná prohlídka Testbedu CPIT TL3 a jeho sekce Smart Factory Lab a Mobility Lab. Zde experti technologie ukázali mladým lidem i v praxi a kdo ví, možná se někteří za pár let vrátí jako studenti některé z fakult. Zvýšit technologickou gramotnost, ale také posílit zájem o technické vzdělávání bylo cílem akce, která již třetím rokem běží v Praze. Dnes poprvé také v Ostravě.

Elektromobilita, umělá inteligence, 5G sítě, internet věcí nebo kyberbezpečnost: to jsou témata, kterým se věnoval program na zvýšení technologické gramotnosti studentů středních a základních škol. Přednáškový modul připravila platforma Technologická gramotnost přímo na míru žákům a studentům.

„Pořád se ptáme, proč mladé lidi neláká studium techniky. Odpověď je ale nasnadě, zkrátka ji nepředstavujeme dostatečně atraktivně. Tento dluh vůči nejmladší generaci jsme se ve spolupráci se Škodou Auto a.s. a platformou Technologická gramotnost rozhodli alespoň částečně splatit. V Praze jsme v roce 2023 proškolili téměř 500 žáků a studentů a pokračujeme v tom i letos. Těší nás, že díky FEI VŠB-TUO a Testbedu CPIT TL3 můžeme ukázat, že technika je cool i zde v Ostravě,“ říká ředitel Národního centra Průmyslu 4.0 Robert Keil.

Právě unikátní prostředí průmyslových testbedů zhmotní potenciál technologií v praxi. Co všechno umí roboti, jak se využívá umělá inteligence třeba pro autonomní řízení nebo procházka továrnou ve virtuální realitě. Studenti si vše mohou vyzkoušet a doslova osahat.

Atraktivitu testbedu potvrzuje prof. Ing. Jan Platoš, Ph.D., děkan FEI VŠB-TUO: „Testbed CPIT-TL3 navštíví ročně tisíce studentů ze ZŠ a SŠ nejen z Moravskoslezského kraje. Jezdí za námi celé třídy na celodenní exkurze a projektové dny. Jsme proto velmi rádi, že můžeme náš výjimečný program spojit s projektem Technologické gramotnosti.“

Smart Factory Lab je platformou, která byla vybudována v souladu s principy konceptu Průmysl 4.0 a je komplexní, špičkově vybavenou laboratoří pro výuku, demonstraci, testování a výzkum technologií využívaných pro digitalizaci průmyslu.

Část Mobility Lab je vybavena speciálním zařízením pro modelování, simulace a testování elektronických systémů automobilů. Zaměřuje se zejména na pokročilé asistenční systémy a systémy pro autonomní jízdu automobilů a průmyslových vozidel. Obsahuje také vnitřní i venkovní nabíjecí stanici pro elektrická a plug-in hybridní vozidla.

Metodiku dodává programu platforma Technologická gramotnost, jejímž lektorům za dobu své existence prošly rukama tisíce studentů. Naprosto přesně tedy ví, co generaci alfa či zet baví a čím ji nadchnout.

„Věřím, že jako Česká republika máme obrovský potenciál v nastupující generaci, která techniku bere jako součást svých životů. Naší rolí je, abychom je dokázali správně nasměrovat a ukázat ten obrovský potenciál, který na ně čeká. Jsem rád, že můžeme být součástí takovéto iniciativy, která se snaží o zachování té vyšší myšlenky,“ říká Tadeáš Salaba z Technologické gramotnosti.

„Jsme rádi, že Výroba a logistika Škoda Auto s pomocí Národního centra Průmyslu 4.0 a VŠB-TUO může zajistit bezplatné přednášky v prostředí Testbedu CPIT TL3 také ostravským základním a středním školám. Přímý kontakt s technologiemi Průmyslu 4.0 a ukázky konkrétních projektů, které nacházejí své uplatnění v průmyslových podnicích, pomáhají žákům a studentům lépe pochopit přednášený obsah – teorie se zde stává praxí, informace znalostmi, zvyšuje se zájem a motivace ke studiu technických oborů,“ říká Jana Polášek Filová, odborná koordinátorka digitalizace a inovací Škoda Auto.

Více informací o akci naleznete zde

Další informace o Testbedu CPIT TL3 naleznete zde

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Alena Nováková
E-mail: 
alena.novakova@cvut.cz