Datum zveřejnění: 
14. 2. 2023
Na tříletém profesně zaměřeném bakalářském studijním programu Scénické technologie, k jehož studiu se uchazeči mohou zapsat na Fakultě stavební ČVUT v Praze, se podílejí tři fakulty Českého vysokého učení technického – Fakulta stavební, Fakulta strojní a Fakulta elektrotechnická. Spolupráce byla zároveň navázána i s Národním divadlem, Českou televizí a Barrandov Studiem, kde budou mít studenti programu v rámci výuky zajištěnu odbornou praxi. První studenti budou moci zasednout do přednáškových sálů již letos v září.

Picture

Absolventi programu získají znalosti současných multimediálních technologií v návaznosti na jejich další aplikaci v oblasti umělecké tvorby, zvukového a světelného designu, a to zejména v jevištním, televizním a filmovém provozu. Důraz je kladen na teoretické a praktické znalosti technologií, principů a postupů používaných v současnosti. Program budou zároveň doplňovat znalosti ze sféry umělecké kreativní tvorby a estetiky a praktické kurzy zvukového a světelného designu. Studenti se budou též věnovat tématu řízení multimediálních projektů pokrývajícími problematiku financování projektu, komunikace a správy souvisejících procesů.

„Inciativa na vznik studijního programu Scénické technologie vzešla z Národního divadla v Praze a Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Tyto instituce oslovily České vysoké učení technické v Praze s tím, že jim takto orientované studium chybí jak v portfoliu vysokých škol v celé České republice, ale zejména ho oni sami postrádají při každodenním zajišťování jejich produkce,“ říká doc. Jaroslav Daďa z Fakulty stavební ČVUT, který je garantem celého programu.

Jak dále doc. Jaroslav Daďa vysvětluje, jde o reakci na stav, kdy u tradičních profesí v oblasti výstavby scény, zvukového a světelného designu v divadlech, ale i v televizním a filmovém průmyslu neexistuje specializované vzdělávání a zároveň se velmi dynamicky rozvíjejí nové technologie a kulturní instituce hledají specializované multimediální odborníky.

To také potvrzuje Ing. Pavel Hénik, vedoucí scénického provozu České televize: „Pro řízení umělecko-technických provozů televize a divadla potřebujeme odborníky, kteří umí skloubit znalosti ze stavebnictví, elektrotechniky, strojírenství a scénografie. Je nezbytné, aby tito vedoucí pracovníci byli schopni vést tým specialistů, a zároveň při realizaci projektů navrhovali efektivní technická řešení, která naplní umělecká očekávání tvůrců.“

Správní ředitelka Národního divadla Ing. Jana Dvořáková, Ph.D., MBA, k tomu uvádí: „Standardy pro práci specializovaných složek jevištních provozů, které úzce spolupracují s uměleckými týmy na celkové podobě divadelních inscenací, se při stávajícím technologickém rozvoji dynamicky posouvají vpřed. Bez systematicky proškolovaných a vzdělaných odborníků v oblasti jevištní technologie nebudeme v budoucnu schopni zajistit dostatečně profesionálně   požadavky divadelní tvorby. Proto jsme s mými kolegy usilovali o vytvoření nového studijního programu.“

Výuka bude z největší části probíhat na Fakultě stavební. „Zde studenti získají základy kresby a grafické prezentace, seznámí se s kompozičními principy výstavby scénického prostoru a ovládnou nezbytné počítačové programy pro zobrazování, a to jak ve 2D, tak ve 3D. Věnovat se budou i stavebnímu inženýrství, které je v této oblasti také nezbytné,“ upřesňuje doc. Jaroslav Daďa.

Na Fakultě elektrotechnické bude výuka probíhat ve Studiu audiovizuální tvorby. Doc. Stanislav Vítek k tomu říká: „U nás se studenti například naučí, jak nasvítit, ozvučit a nasnímat scénu, ale součástí výuky bude i programování, seznámí se s moderními programy pro editaci zvuku a videa, postprodukcí a mnohým dalším, co budou pro svoje budoucí uplatnění potřebovat.“

Výuka na Fakultě strojní pomůže s orientací ve strojírenství, porozumění scénickým konstrukcím nebo využití 3D tisku a jeho možností. „Tady se zaměříme na materiály, konstrukce, výrobní technologie, hydro či termomechaniku tak, aby vzniklé dílo vyhovělo požadavkům autora, scénáristy i režiséra a zároveň plnilo požadované funkce bezpečně a spolehlivě a bylo dobře vyrobitelné s přiměřenými náklady,“ vysvětluje doc. Ladislav Kolařík.

Externě se na výuce budou podílet i odborníci z dalších institucí, například z Národního divadla, je rozjednána i spolupráce s řadou uznávaných osobností z filmové, televizní i divadelní tvorby i dalších kulturních projektů.

„Absolventi by měli mít široké možnosti uplatnění při mezioborové spolupráci. Konkrétně mohou pracovat například jako projektoví manažeři ve vývojových a projekčních týmech, projekční a řídicí pracovníci, vedoucí jevištního provozu divadla, televizního či filmového studia, manažeři multimediálních projektů, tvůrci audiovizuálních děl, vedoucí úseků světla, zvuku nebo video-technologií v divadle, koordinátoři studiové výroby, návrháři scénické a prezentační technologie, projektanti prezentačních audiovizuálních systémů a v řadě dalších profesí. Věříme proto, že o tento nový studijní program bude mezi uchazeči zájem,“ říká prof. Zuzana Pešková, proděkanka pro pedagogickou činnost na Fakultě stavební ČVUT v Praze. V návaznosti na bakalářský program studia se počítá se vznikem programu magisterského, jeho absolventi by tak mohli získat titul Ing.

Podrobnosti o bakalářském studijním programu Scénické technologie a přijímacím řízení lze získat zde: https://www.fsv.cvut.cz/uchazeci/bakalarske-studium/scenicke-technologie/. Přihlášku ke studiu lze podat do 31. března 2023.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Lidmila Kábrtová
E-mail: 
lidmila.kabrtova@fsv.cvut.cz