Datum zveřejnění: 
3. 2. 2023
Americká Komise pro jadernou regulaci (Nuclear Regulatory Commission) certifikovala koncem ledna 2023 v historii první malý modulární reaktor (small modular reactor – SMR). Jde o reaktor společnosti NuScale Power. Nejen tento viditelný krok na cestě ke komerčnímu provozu malých reaktorů bude tématem tradiční konference Malé a modulární reaktory SMR v úterý 7. února 2023. Pořádá ji Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT (FJFI) ve své hlavní budově (Břehová 7, Praha 1) ve spolupráci s agenturou Alveda.

„Vývoj SMR v posledních letech opravdu akceleruje a řada výrobců finišuje se svými koncepty. Vlastně už nyní čekáme na první komerční instalace,“ vysvětluje Jan Rataj, vedoucí Katedry jaderných reaktorů FJFI. „Mám velkou radost, že nás na naší konferenci zástupci prakticky všech významných firem pracujících na SMR seznámí s aktuálním stavem svých projektů i dalšími plány,“ dodává Jan Rataj.

Po zdravici prof. Petra Haušilda, proděkana pro vědeckou a výzkumnou činnost FJFI, bude v první přednášce Tomáš Ehler, náměstek sekce jaderné energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, mluvit o změnách v Aktualizaci státní energetické koncepce z pohledu SMR. Následně představí svůj pohled na SMR v regionální energetice Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR. Úvodní blok zakončí prezentací Programu SMR Skupiny ČEZ Tomáš Pleskač, člen představenstva ČEZ a současně ředitel divize Nová energetika společnosti ČEZ.

Budou následovat přednášky Karla Vintera z ČEPS o potenciálu využití SMR ve scénářích rozvoje výrobního mixu ČR, doc. Karla Katovského z VUT Brno o využití jaderných reaktorů pro dodávky průmyslového tepla a Daneše Burketa z Centra výzkumu Řež shrnující české projekty SMR.

V odpolední části bude po přehledu SMR ve světě z úst Vladimíra Wagnera z Ústavu jaderné fyziky AV ČR pokračovat konference krátkými představeními projektů SMR předních výrobců: GE Hitachi, Holtec International, Westinghouse, Nuward EdF a Rolls-Royce.

Program konference najdete na webu.

Malé modulární reaktory
Malý modulární reaktor (Small Modular Reactor – SMR) umožňuje postavit jadernou elektrárnu v podstatě jako stavebnici. Reaktory se vyrábějí unifikovaně v prostorách výrobce a následně se jednotlivé stavební moduly skládají podle potřeb uživatele. Jednotné moduly umožňují jednodušší – a tím pádem i rychlejší – jak schvalování, tak výstavbu a samozřejmě i následný provoz. Díky malým rozměrům, velké flexibilitě a nižšímu výkonu je možné SMR umístit přímo tam, kde je vyrobená elektřina či teplo potřeba, což snižuje nároky na přenosovou síť.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Jan Kadeřábek
E-mail: 
jan.kaderabek@fjfi.cvut.cz