Datum zveřejnění: 
1. 2. 2023
Fakulta architektury ČVUT v Praze zve k návštěvě pravidelné výstavy semestrálních projektů. Výstavní přehlídka nabízí výstupy ze 68 ateliérů tří studijních programů – Architektura a urbanismus, Krajinářská architektura a Design. Práce jsou k vidění do 10. února v budově Fakulty architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6.

Úkoly a témata studujícím zadávané reflektují aktuální dění, konkrétní společenskou a ekologickou situaci a její výzvy. Příkladem jsou práce studentů a studentek ateliéru Valouch–Stibral, kteří se zabývali logistickým parkem v Hostivici u Prahy. „Pokusili jsme se o redefinici přístupu ke skladovým halám, které jsou trpěnými stavbami zabírajícími krajinu a zároveň pevnou součástí naší ekonomiky. Konkrétní studentské návrhy v sobě nesou obecné principy, na kterých lze v budoucnu dále stavět,“ vysvětluje Štěpán Valouch.

Budoucí designéři a designérky v ateliéru Karel řešili praktická zadání na tělo, jako je ortéza na karpální tunely vytvořená 3D tiskem nebo pouzdro „krabička poslední záchrany“ pro osoby trpící migrénou. Ze spolupráce ateliéru Fišer–Nezpěváková a Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy vycházejí návrhy zátěžového městského mobiliáře pro Prahu.

Krajinářský ateliér Salzmann se ve spolupráci s urbanistickým ateliérem Šindlerová věnoval okolí hnědouhelného velkolomu Bílina a hledal možnosti otevření přilehlých sídel do budoucí rekultivované krajiny. Bílina byla kdysi jednou z nejčistších řek v Čechách, dnes je nejšpinavější u nás. Navržené biokoridory umožní zvěři bezpečně procházet, propojí parky a obytné oblasti, které se doteď k řece chovaly jako k bariéře,“ přibližuje svoji práci student Vojtěch Michal.

Výstavu ateliérových projektů je možné navštívit do 10. února 2023 denně od 7.00 do 19.00 hod. Vstup je bezbariérový a zdarma. Všechny projekty vytvořené studentkami a studenty FA ČVUT jsou k dispozici online, první ročníky mají vlastní webovou galerii.

Fotografie z výstavy jsou dostupné na tomto odkazu. Vizualizace vybraných prací zde. Zdroj: FA ČVUT

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. ARCH. KATEŘINA ROTTOVÁ, PH.D.
E-mail: 
rottokat@fa.cvut.cz