Datum zveřejnění: 
29. 11. 2022
Špičkové laboratoře Fakulty strojní ČVUT jste si nemohli prohlédnout ve všední den? Nevadí! Otevřeme vám v sobotu 3. prosince 2022. Všechny zájemce o studium i jejich kamarády a rodiče necháme nahlédnout do zákulisí výuky moderního strojírenství.

Den otevřených dveří začíná v 10 hodin prezentacemi projektů studentských týmů. Ve vestibulu najdete závodní formuli z dílny týmu Formula Student CTU CarTech, kterou studenti s použitím mnoha nových technologií sami vyvinuli. Můžete se jich zeptat na vývoj, stavbu formule nebo výsledky v mezinárodních soutěžích, kterých se tým pravidelně účastní.

Letošní čtrnáctá verze studentské formule je výjimečná tím, že poprvé je spalovací motor doplněný elektrickým pohonem, a formule se tak zařadila mezi hybridní vozy.

Další studentský tým CTU Space Research, který se zabývá návrhem, testováním a stavbou vysoce výkonných raket, předvede ukázky kosmických technologií. Fanoušci letadlové techniky si mohou prohlédnout modely soutěžních letadel studentského týmu Chicken Wings CTU.

O široké nabídce studijních oborů, odborných profilacích bakalářského studia i uplatnění absolventů se návštěvníci dozví na přednášce proděkana pro pedagogiku doc. Ing. Jana Řezníčka, CSc., která začíná v 11 hodin. Po diskuzi promluví zástupci studentů o životě a všech aktivitách, na kterých se studenti mohou podílet. Na závěr si zájemci budou moci vybrat exkurzi do fakultních laboratoří.

Komentované prohlídky s ukázkami některých procesů proběhnou v Laboratoři mechaniky tekutin a termodynamiky, včetně aerodynamického tunelu. Na výběr bude dále návštěva Laboratoře konstruování a částí strojů s ukázkou zakladače pro vnitřní detektor Atlas/CERN, automatizované přípravy balené sazby stromků a 3D tiskárna celých budov. Jiní zájemci si mohou prohlédnout Laboratoř mechatroniky, Laboratoř pevnosti a pružnosti nebo Laboratoře svářečských technologií. A připravují se další ukázky ze světa techniky pro 21. století.

Nenechte si ujít příležitost navštívit Den otevřených dveří Fakulty strojní ČVUT. Otevíráme v sobotu 3. prosince od 10 hodin na adrese Technická 4, Praha 6.

Picture

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ladislav Lašek
E-mail: 
ladislav.lasek @fs.cvut.cz